Milorad Dodik veoma burno reagovao: “Ja ću ponuditi jedan dokument da se sve stranke iz RS-a ujedine oko samostalnosti RS-a u okviru BiH”

Zajednička izjava lidera političkih stranaka iz FBiH o državnoj imovini je potresla Milorada Dodika, što je rezultiralo izlaskom srpskih političara iz državnog parlamenta jučer, no sada se lider SNSD-a oglasio s porukom da priprema vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum.

“Moje je bilo da reagujem na izjavu koju su potpisali u FBiH.

Muslimanske partije se uvijek ujedine u Sarajevu kada treba napraviti neku štetu RS-i i kada se treba ujediniti da se RS-u zagorča život.

Nešto što je potpuno politički i kalkulantski urađeno. Činjenica je da su ispolitizirali Ustavni sud, Ustav je jasno rekao sve, Aneks sporazuma je rekao sve.

Sve je to urađeno tako da je bez ikakve sumnje da RS-u pripada sve sto je zatečeno u njoj”, započeo je Dodik svoje obraćanje o zajedničkoj izjavi probosanskih i probošnjačkih političara o državnoj imovini.

Sutra je u Banju Luku pozvao na sastanak predstavnike svih parlamentarnih stranaka iz RS-a kako bi razgovarali o zajedničkom odgovoru po pitanju imovine. Istaknuo je da će predložiti vraćanje na dejtonsku BiH.

“Mi nećemo držati nikakve lekcije nikome, sutra očekujem da se pojave svi.

Ja ću ponuditi jedan dokument da se sve stranke iz RS-a ujedine oko samostalnosti RS-a u okviru BiH.

To je oblik koji smo već imali Dejtonskim sporazumom. Moj prijedlog će biti da se odbace svi akti koji nisu predviđeni Ustavom”, rekao je Dodik.

Zanimljivo je da je slično Dodiku iznio i Dragan Čović danas u Mostaru govoreći o novoj odluci Christiana Schmidta.

“Što se mene tiče ne mora više ništa dirati, pogotovo ne dugoročno jer imamo šest mjeseci ispred sebe da se dogovorimo sami.
Inače mislim da visoki predstavnik, niti dosad niti ubuduće, ne treba nametati nikakva rješenja.

Što se mene tiče mogli smo povući sve odluke svih visokih predstavnika da imamo izvorni Dejton, pa radite svoj posao”, rekao je Čović – prenio je Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.