Milorad Dodik veoma burno reagovao na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ovaj bh. entitet nastaviti s primjenom “svojih Ustavom zagarantovanih prava” i uspostaviti agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH”, naveo je Dodik na Twitteru.

On se oglasio povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Dodik je naveo da je to Sud čije su odluke u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

Podsjećamo, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi su neustavni, ocijenio je Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici i ukinuo ih.

Ustavni sud BiH danas je stavio tačku na ovu priču navodeći da ne postoje odredbe na osnovu kojih se može zaključiti da su ovi zakoni ustavni.

U obrazloženju odluke je navedeno sljedeće:

U 17/22 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.