Miloradu Dodiku “ide para iz ušiju”, nakon rezolucije njemačkog Bundestaga o BiH u očaju poručio: “Slanje njemačkih vojnika u BiH, uz rezoluciju koju su usvojili, je u funkciji zastrašivanja građana Republike Srpske”

“Slanje njemačkih vojnika u BiH, uz rezoluciju koju su usvojili, je u funkciji zastrašivanja građana Republike Srpske.

Neko očito računa na kolektivno pamćenje naroda i loša sjećanja na vrijeme kada su Nijemci slali vojsku ovdje”, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodaje da bi, “da Njemačka želi dobro BiH kako govore, uložili svoj uticaj u EU i dali status kandidata BiH”.

“Ovako je lakše pisati rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima”, rekao je Dodik.

Navodi kako je Rezolucija nepotrebna i puna netačnih kvalifikacija.

“BiH je neuspješan eksperiment međunarodne zajednice i tu ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove. Ako su krivci za neuspjeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH imala najprije rat u kojem se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović?

Zato i ovu rezoluciju vidim kao još jedno zamazivanje očiju, ovoga puta njemačkoj javnosti”, rekao je Dodik.

Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju su na današnjem zasjedanju usvojili zastupnici njemačkog Bundestaga, komentarisali su i iz udruženja Hrvatski narodni sabor BiH (HNS).

Predlažu iz HNS-a “pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu Michelu”, referirajući se na predsjednika Evropskog vijeća.

Smatraju kako današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu “pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

“Uz to, današnja rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma institucionalne ravnopravno kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu.

Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste, da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo”, zaključili su iz HNS-a.

Podsjećamo da je prije nekoliko sati Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, a zastupnici SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja.

Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva” kazali su zastupnici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.