Miloradu Dodiku sporne neke stavke, nije zadovoljan dokumentom koji treba potpisati u Briselu: “Sve je ovo mistično…”

Predsjednik SNSD-a izrazio je nezadovoljstvo tekstom dokumenta nazvanog “Politički dogovor o principima koji će osigurati funkcionalnu BiH i ubrzati evropski put” kojeg su liderima iz BiH ponudili čelnici EU.

Ovo se ponajviše odnosi na stavku o osudi ruske agresije na Ukrajinu, što Dodik kategorički odbija uraditi.

On je rekao danas u Briselu da BiH nema usaglašen stav po pitanju rata u Ukrajini, jer nije donesena odluka na Predsjedništvu, kao zakonom predviđenom organu.

Dodik je, u kratkoj izjavi za medije prije samog ulaska u salu za sastanke rekao da je po pitanju sastanka predsjednika stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom sve mistično – od samog pozivanja, preko dokumenta o kojem treba da se razgovara, ali da je ovo dobra prilika da svi sjednu za isti sto i razgovaraju.

Govoreći o dokumentu, Dodik je naveo da ga nije dobio, ali da se u njemu tretira i sukob u Ukrajini i odnos BiH prema tome.

“Jedna od rečenica je to da se sukob u Ukrajini tretira kao agresija, a to je za nas, naravno, neprihvatljivo. BiH nema usaglašen stav, jer nije donesena odluka na Predsjedništvu”, rekao je Dodik novinarima u Briselu uoči sastanka.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako se u dokumentu najviše spominju stvari koje bi BiH trebale pokrenuti naprijed prema EU.

“Deblokade, smirivanje krize, ispunjavanje bazičnih uslova poput usvajanja zakona”, rekao je Izetbegović.

Lider Naše stranke Edin Forto kazao je kako “svi dobro znaju u kakvoj atmosferi žive te da su tu kako bi ispoštovali evropske institucije”. “Pokušat ću naglasiti da za istim stolom sjede ljudi koji blokiraju evropski put BiH”, rekao je Forto.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako će zauzeti stav nakon što čuju prijedloge Charlesa Michela i njegovih saradnika. “Nama je najbitnija borba protiv korupcije da sklonimo ove lopove sa scene i da se usvoje zakoni. Kad bismo bilo šta uradili, bilo bi dobro za BiH“, dodao je.

S druge strane, lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako ne treba očekivati nikakav spektakl.

“Nije nam prvi da potpišemo neki sporazum kojih se niko ne pridržava. Bilo bi puno važnije da shvatimo da imamo jedan vjetar u leđa od evropske administracije i ozbiljno krenemo s reformama u BiH. HDZ pokušava da se bazira samo na pojedini dijelovima presuda, a mi želimo da provedu sve presude međunarodnih sudova. Tu se konstitutivnost ne spominje, ali smo spremni napraviti ustupak”, poručio je Nikšić.

Sastanku ne prisustvuju lider HDZ-a Dragan Čović, lider SBB-a Fahrudin Radončić i lider SDS-a Mirko Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.