Ministar odbrane BiH Sifet Podžić upozorava: “Teško krivično djelo predstavlja svako anketiranje Oružanih snaga”

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je kako imaju pojačano informiranje u jedinicama OSBiH, a u svjetlu aktuelnih političkih previranja i najava o povlačenju nadležnosti za OS BiH predstavnika vlasti u RS.

“Ne želim diskutovati o tome. Apeliram od mojih zamjenika pa nadalje. Imamo pojačano informiranje u jedinicama. Zakon o odbrani BiH, član 3. je jasan. Svako onaj ko bi preduzeo učinio bi teško krivično djelo. Samo po ovom Zakonu mogu biti organizovane Oružane snage u BiH, a svako drugo anketiranje, mobiliziranje, obučavanje predstavlja teško krivično djelo. Siguran sam da će i u ovoj zemlji i treći stub vlasti da funkcioniše, a postoji neko ko sve ovo bilježi”, rekao je Podžić odgovarajući na pitanje.

Govoreći o trenutnom stanju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ministar Podžić je rekao da je trenutni zastoj manji problem u odnosu na neusvojen budžet.

“Većina odluka je u nadležnosti Predsjedništva. Ima zastoja i ima ometača, ali bih rekao da je to manje važno i manje nas pogađa od onoga što mi nemamo usvojen budžet i na osnovu privremenog finansiranja funkcionišemo. Problem je i standard uposlenika vojnika sa srednjom stručnom spremom koji se nalaze u zaista nezavisnoj poziciji, kako uopće preživjeti, prehraniti svoje porodice”, rekao je Podžić.

Istakao je i da se prišlo jednoj namjenskoj ili nenamjenskoj metodi gdje se povećavaju dohoci na nižim nivoima vlasti, dok je vojnik najpogođeniji s ličnim primanjima.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović kakav je interes mladih ljudi za uključenje u Oružane snage zbog teške ekonomske situacije, Podžić je odgovorio da je slična pitanja i sebi postavljao.

“Ohrabrilo me kada sam prošle sedmice obišao naše kasarne, da ipak ljudima nije osnova samo novac, ima puno onih koji vole poziv i spremni su na teške žrtve”, kazao je Podžić.

Za informacija o hladnim kasarnama i problemima s grijanjem rekao je da nisu tačne.

“U kasarnama postoji grijanje, imali smo situaciju gdje usljed rasta cijena energenata je bilo dobavljača koji su s nama imali sklopljene ugovore, gdje su na osnovu skoka cijena nudili anekse. Mi se nismo složili i tražili smo one koji su bili drugi ili treći na redu. Prije 10-tak dana je počelo redovno snabdijevanje u kasarnama tako da nemamo problema sa grijanjem”, dodao je Podžić.

Leave your vote

-3 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.