Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić javno poručio Dodiku: Ne čudi me što sam sebe mora demantovati

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić oglasio se danas povodom, kako navodi, netačnih objava pojedinih medija u BiH o njegovom navodno „neovlaštenom“ učešću na Virtualnoj konferenciji „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“, kao i učešću Načelnika ZŠ OS BiH.

Podžić je u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti naglasio da je njegovo učešće na navedenom događaju utemeljeno članom 15., stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom novou.

“Poziv za učešće na konferenciju „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“ upućen je od ministra odbrane SAD-a, posredstvom vojnog atašea BiH u Vašingtonu – brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je sačinjena Odluka o istom, pripremljena od strane nadležnog pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića”, navodi ministar Podžić u pisanoj izjavi.

Dodaje da, na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, “ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH”, te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove, nego i svih drugih aktivnosti u MO BiH, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, „kako se često inputira od strane mog zamjenika Okolića“.

“Zato me i ne čudi da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pored ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati.

Podsjećam na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OS BiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda”, navodi ministar Podžić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.