in , ,

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić o vježbi sa američkim vojnicima: “Snažna podrška naših vjernih prijatelja i partnera SAD našim procesima reformi”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson na sarajevskom aerodromu dočekali su vojnike američke vojske, koji će zajedno s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi “Brzi odgovor 21”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson na sarajevskom aerodromu dočekali su vojnike američke vojske, koji će zajedno s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi “Brzi odgovor 21” od 17. maja do 2. juna 2021. godine.

Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić te američki časnik s najvišim činom u BiH, zapovjednik NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je da u multinacionalnoj vježbi “Branilac Evrope 21”, koju provodi Komanda kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Afriku, pored Kanade, evropskih i NATO saveznika i partnera, učestvuju i Oružane snage BiH.

– Vježba se realizuje kroz četiri povezane vježbe na tlu Evrope. Za BiH najinteresantnija je vježba “Brzi odgovor 21”, koja se izvodi u devet zemalja naše regije. U vježbu su uključene vojske svih zemalja regije, uključujući i BiH, osim vojske Srbije. Izvodit će se na poligonima za obuku vojski Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Njemačke – rekao je Podžić.

Dodao je kako će vježba trajati od 17. maja do 2. juna i da će učestvovati oko 5.000 vojnika, a u BiH oko 700 vojnika SAD i oko 500 OS BiH.

– Cilj je provjeriti prihvat, razmještaj, integraciju snaga, integriranu protivzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije. SAD i NATO savez su strateški partner, sigurnosni partner u Evropi. Za BiH ovo je bilateralna vježba s vojskom SAD-a, vodećom članicom NATO saveza, i ovo je još jedna potvrda snažne podrške naših vjernih prijatelja i partnera SAD našim procesima reformi – kazao je Podžić.

Zahvalio je što su izabrali BiH za partnera.

– BiH kao domaćin dijela vježbe testira rad i koordinira druge nadležne institucije da izvrše ranije spomenute misije – istaknuo je ministar odbrane BiH, piše Avaz.

Dodao je kako Ministarstvo odbrane i OS BiH kroz ovu vježbu testiraju sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, što je jasno iskazano u državnim strateškim dokumentima, odbrambenoj, sigurnosnoj i vanjskoj politici BiH, piše Avaz.

– OS BiH učešćem u vježbi pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje s vojskom SAD i partnerima. Učešćem u vježbi, OS BiH ojačat će svoje operativne sposobnosti. Naš deklarisani bataljon lake pješadije koji se obučava po zadatim NATO standardima svojim učešćem pokazat će da smo profesionalno realizovali zadatke koji su pred nas postavljeni po pitanju obuke ovog bataljona – kazao je Podžić.

Dodao je kako očekuje da će BiH sa svojim oružanim snagama pokazati da je spremna učestvovati u očuvanju stabilnosti i sigurnosti, prvenstveno u BiH, a potom i regiji, što i jest njihova osnovna misija.

Milo Šćekić, policajac, pravoslavac koji zna Kur’an napamet kod Senada Hadžifejzovića: “Allah daje, Allah uzima!”

Pristigle su jako loše vijesti o Zlatanu Ibrahimoviću, navijači ogorčeni: Selektor Švedske potvrdio da propušta Evropsko prvenstvo