Ministar odbrane u kasarni Rajlovac poručio: “Što se tiče Srbije, ima tu malo stvari u strategiji odbrane koje su nedefinirane”

Danas je u kasarni Rajlovac obilježena 30. godišnjica od osnivanja Armije RBiH i tom prilikom postrojen je počasni stroj 2. rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

Događaju su uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića prisustovali i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić.

U povodu obilježavanja dana Armije RBiH koja je zvanično formirana na današnji dan 15.04.1992. godine u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu organizirano je svečano postrojavanje rendžerskog puka na poligonu ispred kasarne.

“Svim građanima BiH, porodicama šehida, poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i pripadnicima 2. rendžerskog puka čestitam 30. godišnjicu od formiranja Armije RBiH”, poručio je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Naveo je kako je zakonska obaveza Oružanih snaga, razlog zbog čega one postoje i njihova misija da ako bude trebalo brane državu BiH a ministar je poručio svima da se nalaze u situaciji da ih je država zaboravila, jer već treću godinu rade na privremenom finansiranju.

Ministar Podžić kazao je da smatra kako neki namjerno opstruiraju bolje opremanje Oružanih snaga te da takvima poručuje da mirno ovu državu neće rasparčati.

“Što se tiče Srbije, sve ovo čemu mi težimo i što radimo a to su euroatlanske integracije, jer naši partneri traže da izgradimo dobre susjedske odnose a pošto će nama zauvijek ostati susjedi Srbija, Hrvatska i Crna Gora ima tu malo stvari u strategiji odbrane republike Srbije koje su nedefinirane i na koje sumnjamo”, istakao je ministar Podžić.

Naveo je kako sigurnosna situacija u BiH nije dobra, ne zbog rata u Ukrajini već zato što vlasti BiH ne funkcionišu jer je namjera uništiti institucije.

“Morat ćemo se odlučiti na kojoj smo strani, da li onih koji su barbari ili onih koji su na strani demokratije, ljudskih prava i svih ljudskih vrijednosti”, istakao je Podžić.

U ime 2. rendžerskog puka prisutnima se obratio i brigadir Nermin Hasić, komandant puka pri Oružanim snagama BiH.

“Sjećanje na Armiju RBiH i sve poginule daje nam za pravo da nastavljamo njegovati tradiciju Armije RBiH i prenositi je na naše buduće generacije i pokoljenja”, istakao je brigadir Nermin Hasić.

Brigadir smatra kako je obilježavanje ovakvih datuma veoma značajno za našu budućnost.

Na događaju su prisustvovali i članovi predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.