Ministar Sevlid Hurtić stigao u hrvatski Sabor i prozvao Zorana Milanovića: Kupili smo parfem, sapun…

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, sastao se u hrvatskom Saboru sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj, a iskoristio je i priliku kako bi uzvratio Milanoviću na izjavu o građanskoj BiH – prvo sapun, onda parfem.

Mi smo danas došli u posjet Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu, došli smo i u Sabor, ja se nadam da se predsjednik vaše države Milanović neće naljutiti.

Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u RH. Naravno, to je njegov stav, naši drugi prijatelji to ne govore, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji se sa izaslanstvom sastao u Saboru sa zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj.

A poruku je predsjedniku Zoranu Milanoviću poslao na konto njegove izjave iz 2020. kada je govorio da je “građanska BiH daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem” i razbjesnio Bošnjake zbog čega se i godinama kasnije pravdao da nije vrijeđao Bošnjake već da to kaže i za Hrvate i Srbe.

“Tražit ćemo od Vlade RH da se pokrene inicijativa da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali.

Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u RH nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže, promjene Izbornog zakona u BiH.

Pozitivni su odnosi između BiH i Hrvatske, naši ljudi koji žive ovdje globalno nemaju problema, uvijek postoje pojedinačni slučajevi i dogovorili smo se da se više ne bavimo pričama rekla-kazala nego da rješavamo institucionalne probleme”, poručio je naglasivši kao značajan datum 20. juna, kada će Vijeće ministara BiH i Vlada RH održati zajedničku sjednicu.

“Mi ćemo pokrenuti proceduru, koja je digla veliku, ne mogu reći političku, ali medijsku priču o diskriminaciji Univerziteta u BiH, gdje je Sveučilište u Mostaru dobilo akreditaciju, a ostale nisu”, kazao je.

S ministrom su otvorili niz tema koje nisu od važnosti samo na državnom nivou, dodala je Lekaj Prljaskaj, već i na lokajnoj razini.

Podsjetimo, Milanović je spornu izjavu dao u decembru 2020. godine kada je kazao da je svima jasno da u BiH postoje problemi o kojima se ne smije šutjeti, a među njima je i taj da su Hrvati koji tamo žive nezadovoljni svojim statusom te da se takvi problemi moraju riješiti jasnim dogovorom, a ne kozmetičkim zahvatima.

“Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem?

To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu, što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore.

Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez saglasnosti tri konstitutivna naroda, i to nije nikakav srednji vijek i bez toga nema građanske države”, kazao je Milanović dodajući kako je, po njegovu sudu, građanska država u BiH daleki, daleki san i lijepa stvar, no da bi se do toga došlo, kako se izrazio, najprije je potreban “sapun, a onda parfem”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.