Ministri vanjskih poslova G7 poslali nedvosmislenu poruku: “Secesionističku politiku RS nećemo tolerisati”

Ministri vanjskih poslova G7, u koju spadaju SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, te visoki predstavnik EU sastali su se danas, kako su naveli, u bitno promijenjenom strateškom i sigurnosnom okruženju.

S posebnim naglaskom su se dotakli situacije iz BiH. Poslali su jasnu poruku: “Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine”.

– Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova s ​​tim mjerama.

Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodici i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji.

Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost institucija na svim razinama kako bi se u potpunosti nastavilo s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru.

U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji – naveli su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova G7 – prenio je Avaz.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.