Šef Delegacije EU Johann Sattler potvrdio: Ambasadori Evropske unije i grupe G7 zatražili da Bosna i Hercegovina provede sankcije protiv Rusije

Ambasadori Evropske unije (EU) u BiH i država grupe G7 zatražili su u ponedjeljak, 28. marta, da institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv Rusije, predviđene aktima EU kojima se BiH pridružila.

Rečeno je to nakon sastanka ambasadora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, na kojem je razgovarano o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te stavovima i aktivnostima koje institucije BiH poduzimaju, saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler objavio je na Twitteru da je na sastanku zatražena daljnja podrška BiH, uključujući i provedbu sankcija prema Rusiji.

“Sa ambasadorima zemalja članica EU i kolegama iz G7 uputili smo demarš predsjedavajućem Predsjedništva BiH o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zahvalili smo za opredjeljenje BiH prema Ukrajini i zatražili daljnju podršku, uključujući i implementaciju sankcija”, napisao je Sattler.

Ambasadori su zahvalili BiH za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te stavovima i mjerama EU – prenosi Glas Amerike.

Džaferović je ponovo osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, te potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje. Također, iskazao je privrženost stavovima EU i država G7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

U vezi sa zahtjevom o implementaciji restriktivnih mjera, Džaferović je kazao da će zatražiti od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima EU.

Prema zakonu, Vijeće ministara BiH nakon konzultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi vanjsku politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Vijeće ministara BiH do sada nije postiglo konsenzus u vezi sa davanjem suglasnosti za glasanje guvernera BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za dvije rezolucije koje je predložio EBRD. Tim rezolucijama predviđa se uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog napada na Ukrajinu.

Prema prijedlogu rezolucije, EBRD neće davati nove kredite niti pružati tehničku pomoć u Rusiji i Bjelorusiji. EBRD će, po mogućnosti, obustaviti ili otkazati isplatu tranši postojećih kredita tim državama.

Od početka krize u Ukrajini, BiH nema zajednički stav po većini pitanja koja se tiču tog rata, a osobito kad je riječ o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Početkom marta, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je da se BiH “uskladila” s politikom sankcija EU protiv vlasti u Rusiji.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović od početka osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, dok Milorad Dodik, treći član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS), tvrdi da BiH treba ostati neutralna.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.