Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht direktno: “U BiH mora biti spriječeno promoviranje secesionističkih pokreta”

Ministrica odbrane Njemačke, Christine Lambrecht, razgovarala je sa Visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom, o situaciji u Bosni i Hercegovini te istakla da “Njemačka i EU ne bi prepustili BiH protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Lambrecht je tokom ovog sastanka istakla da ruski predsjednik Vladimir Putin očigledno nije uspio u slabljenju strateške kohezije Evropske unije i NATO saveza. Istakla je da ta kohezija također treba da predstavlja signal za autoritativne sisteme, te se kao takav treba shvatiti i u Bosni i Hercegovini.

“Lambrecht je naglasila da svaki pokušaj destabilizacije Zapadnog Balkana, posebno promoviranja secesionističkih pokreta u Bosni i Hercegovini, mora biti spriječen na vrijeme” , navodi se u saopćenju.

Ministrica je rekla da, u svjetlu rata u Ukrajini, Bosna i Hercegovina mora biti ojačana i podržana protiv mogućih ruskih aktivnosti, te je izrazila zabrinutost zbog trenutnih tenzija na Balkanu.

“Poseban razlog za zabrinutost su nastojanja struja u Republici Srpskoj da uspostave svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Najave i pripreme političkih snaga u regionu da napuste institucije na državnom nivou krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav”, navodi se.

S obzirom na ovu napetu situaciju, Bosni i Hercegovini je sada zaista potrebna pažnja Njemačke, smatra Lambrecht, te rekla da je važno unaprijediti pravni i ekonomski razvoj reigona s obzirom na njegova nastojanja da se približi EU.

Istakla je da je Zapadni Balkan od velikog značaja za bezbjednost u NATO savezu i u EU te za stabilnost cijelog kontinenta.

“Zato će Njemačka nastaviti da stabilizuje i podržava ovaj region uz pomoć vojnih treninga. Njemačka i EU ne bi prepustili Bosnu i Hercegovinu protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope”, navodi se.

Rekla je da je uvjerena u to da će prisustvo međunarodnih trupa u regionu i dalje pozitivno uticati na razvoj Bosne i Hercegovine i da je misija EUFOR-a koja osigurava stabilnost i integritet države u cjelini od posebnog značaja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.