Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht potcrtala: “U Bosni i Hercegovini ne smijemo dozvoliti da dođe do destabilizacije”

Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht izjavila je u Sarajevu da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda, pa i na zapadnom Balkanu, a da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Njemčke.

Nakon sastanka s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, Lambrecht je istakla da njena zemlja želi stabilan zapadni Balkan i zato žele da vide regiju na putu približavanja EU i NATO-u, u čemu žele biti pouzdan partner.

“Ukoliko dođe do nekih opasnosti ili rizika, želimo zajedno da se borimo”, – potcrtala je Lambrecht.

Dodala je da su decenijama radili na regionalnoj stabilnosti i da je postignuto dosta dobrih stvari, što ne smije biti izgubljeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-a, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje ona bude prenijela parlamentu svoje zemlje.

“Ne smijemo dozvoliti da dođe do destabilizacije BiH i potcrtavamo našu spremnost na podršku obuci osoblja Oružanih snaga BiH, školovanju kadrova i osposobljavanju lokacija OSBiH” – rekla je Lambrecht.

Delegacija Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom Christine Lambrecht, boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine – prenosi N1.

“A ako bude trebalo, tu smo”

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je u Sarajevu nakon sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbarni Evrope.

“A ako bude trebalo, tu smo” – naglasio je Podžić.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

“Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, suglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine” – rekao je Podžić.

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje.

” Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a” – naveo je Podžić.

Dodao je da su se suglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini.

“Kroz program “Berlin+” i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25 godina mira u BiH bude narušeno” – potcrtao je Podžić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.