Ministrica pravde Austrije Alma Zadić stigla u Sarajevo i veoma otvoreno poručila: “Nažalost u BiH je u posljednje tri godine je sve u zastoju”

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić stigla je u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će učestvovati i na panel diskusiji o budućnosti BiH.

Nakon obilaska glavnog grada, dala je izjave za medije u kojima naglašava da njen dolazak u BiH i Sarajevo pokazuje da Austrija snažno podržava BiH.

“Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina su veoma važni Evropskoj uniji, a mi kao Vlada Austrije ćemo podržati BiH u njenom putu ka EU. To se pokazalo i prije dvije sedmice na Evropskom Vijeću gdje smo uspjeli po prvi put da se tačno napiše u rezoluciji da će BiH dobiti status kandidata i naravno potrebno je da se svi zajedno potrudimo oko toga”, rekla je Zadić.

Navela je kako ambasador EU u BiH Johann Sattler zajedno sa poznanicima i kontaktima intenzivno radi na pomoći BiH da prođe kroz potrebne reforme.

“Nažalost u posljednje tri godine je sve u zastoju”, rekla je Zadić.

Zatim je prokomentarisala panel diskusije “Quo vadis, Bosno i Hercegovino” koja se održava u Sarajevu danas od 14:00 sati pod okriljem EU.

“Radujem se što ćemo danas imati priliku da diskutujemo sa civilnim drušvom koje podržava borbu protiv korupcije i borbu za vladavinu prava. Važno je da ih podržimo još više”, zaključila je Zadić – prenosi Klix.

Inače, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je danas u Vijećnici ministricu pravde Austrije Almu Zadić s kojom je razgovarala o brojnim političkim temama.

Tim povodom, Karić i Zadić su prošetale i Baščaršijom gdje se austrijska ministrica bh. porijekla upoznala i sa dijelom turističke ponude.

“Ugodan razgovor u Vijećnici i šetnja sa austrijskom ministricom pravde bosanskohercegovačkog porijekla, uvaženom Almom Zadić. Sretna sam što dijelimo jasnu viziju budućnosti i prosperiteta ove zemlje i njenog glavnog grada”, rekla je Karić.

Nakon razgovora, poručila je i da mladi ljudi moraju graditi zajedničke projekte koji se tiču BiH.

“Mladi ljudi, nove generacije političara na temeljima solidarnosti, demokratije i mira moraju graditi nove mostove i zajedničke projekte”, ističe Karić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.