Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila Almu Zadić, ministricu pravde Austrije u Vijećnici: Sretna sam što dijelimo viziju budućnosti BiH

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je danas u Vijećnici ministricu pravde Austrije Almu Zadić s kojom je razgovarala o brojnim političkim temama.

Tim povodom, Karić i Zadić su prošetale i Baščaršijom gdje se austrijska ministrica bh. porijekla upoznala i sa dijelom turističke ponude.

“Ugodan razgovor u Vijećnici i šetnja sa austrijskom ministricom pravde bosanskohercegovačkog porijekla, uvaženom Almom Zadić. Sretna sam što dijelimo jasnu viziju budućnosti i prosperiteta ove zemlje i njenog glavnog grada”, rekla je Karić.

Nakon razgovora, poručila je i da mladi ljudi moraju graditi zajedničke projekte koji se tiču BiH.

“Mladi ljudi, nove generacije političara na temeljima solidarnosti, demokratije i mira moraju graditi nove mostove i zajedničke projekte”, ističe Karić – prenosi Klix.

Podsjetimo, delegacija Ministarstva pravde Austrije na čelu sa Zadić od jučer se nalaze u posjeti BiH, a tokom jučerašnjeg dana organizovan je i sastanak s ministrom pravde Josipom Grubešom.

“Upravo za to se zalaže Vlada Austrije. Želim naglasiti da, po prvi put, u Evropskom vijeću je postignuta, a postignuta je između ostalog zbog zalaganja Austrije, spremnost Evropskog vijeća da BiH dodijeli kandidatski status”, rekla je ministrica Zadić.

Ministrica Zadić kaže da je Vladi Austrije uspio cilj da se u Evropskom vijeću fokus stavi na region Zapadnog Balkana i na BiH, a sve zahvaljujući naporima austrijske savezne vlade.

“BiH će postić kandidaturu za članstvo u EU s tim da je potrebno da se sa bh. strane učine koraci da bi se to ostvarilo – a oni se tiču reforme ustave, tiču se vladavine prava, poboljšanja u toj oblasti, borbe protiv korupcije. Sada imamo jedinstvenu šansu i želim da apelujem da se iskoristi, da se provedu reforme i da se provedu značajni koraci u smisli dobijanja kandidatskog statusa”, poručila je Zadić nakon sastanka u zgradi Ministarstva pravde BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.