Benjamina Karić: Neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a, danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu

“Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države”, navela je između ostalog večeras gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u obraćanju javnosti na društvenim mrežama.

U nastavku njenu poruku prenosimo u cijelosti.

“Večeras je počeo 29. Sarajevo Film Festival.

Događaj na koji se iz godine u godinu sa nestrpljenjem čeka, sedmica filma o kojoj priča svijet.

To je naš brend koji nam služi na ponos. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da ovakvih događaja bude još više. Dani pred nama neka budu dani kvalitetnog filma i dobre zabave.

A Sarajevo neka bude najbolji domaćin.

Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu.

Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a.

Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem.

Želja mi je da večeras kao gradonačelnica Sarajeva ovim potezom makar malo skrenem pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama.
Sarajevo tuguje zajedno sa prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol.

Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav spram filma i umjetnosti.

Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla, nego naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi sa ovim zlom.

Sarajevo grad svih nas”, napisala je Karić na Faceobooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.