Oglasili se iz UN-a o monstruoznim ubistvima u BiH: “Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao”

U ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a, izražava duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave koja se danas dogodila u Gradačcu.

“Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života – bilo ženi, bilo muškarcu, bilo djetetu.

Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima”, izjavila je Macdonald.

UN je užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je posljednje u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica na osnovu njihovog spola, predstavlja eklatantno i teško kršenje ljudskih prava.

Kako bi se pozabavili ovim hitnim pitanjem i zaštitili živote i dostojanstvo žena i djevojčica, Ujedinjene nacije u BiH pozivaju na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid.

“UN u BiH promovira nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja.

Femicid predstavlja ozbiljnu prijetnju postizanju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i mira.

Stoga se čvrsto zalažemo protiv ove vrste nasilja, očekujemo da se vlasti odlučno posvete iskorjenjivanju ovog gnusnog zločina i pozivamo međunarodnu zajednicu, vlade, civilno društvo i pojedince da udruže snage i prioritiziraju iskorjenjivanje femicida”, rekla je Macdonald.

Adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja, kojim se krše i osnovna ljudska prava, je ključno kako bi se stalo u kraj rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji.

UN ponavlja svoju nepokolebljivu posvećenost vlastima u Bosni i Hercegovini u procesu eliminacije svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, kroz uspostavljanje i jačanje zakonskih okvira, politika i sveobuhvatnih akcionih planova.

UN ponavlja svoju spremnost da podrži BiH u djelotvornoj provedbi Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), kao i Istanbulske konvencije, koje je BiH ratifikovala, a koje obavezuju državu da obezbijedi zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja. UN poziva vlasti da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu primjenu, kažnjavanje i prevenciju.

“Današnja tragedija je mogla biti spriječena.

Moramo dati sve od sebe da podržimo vrijednosti međusobnog poštovanja, mira, nenasilja i pravde, u svim okolnostima”, dodala je Macdonald.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.