Predstavnik Srbije se u UN-u obrušio na ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića

“Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da ‘ovakva Srbija zaslužuje prezir’ i da će ‘tražiti nadoknadu i reviziju presude’ otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije”, kazao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija srbijanski otpravnik poslova i jedan do predstavnika te države u UN-u Saša Mart.

“Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini je daleko od stabilne. Srbija pridaje veliku pažnju nejgovanju dobrosusjedskih odnosa, to je naš trajni prioritet. BiH je naš prirodni i blizak partner. Stoga pridajemo veliku važnost stabilnosti i prosperitetu u BiH”, kazao je Mart.

On je naglasio kako Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri naroda. “Srbija se protivi rješenjima koja se nameću bez konsenzusa”, kazao je Mart, te nastavio:

“Svi znate da je nekoliko država članica UN-a dostavilo nacrt rezolucije o Srebrenici. Nažalost, nacrt je dostavljen bez prethodnog dijaloga i neophodnog sporazum, suprotno Deytonu i zakonu. Ovu inicijativu su pokrenuli pojedinici, nezakonita je, bez odluke Predsjedništva i takvi jednostrani potezi ne pridonose procesu pomirenja u BiH”.

Mart je ocijenio kako za takvu rezolucije treba “postići konsenzus unutar BiH”. Također, pred Vijećem sigurnosti kritikovao je šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića zaključivši kako je otkrio “istinsku svrhu” rezolucije.

“Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da ‘ovakva Srbija zaslužuje prezir’ i da će ‘tražiti nadoknadu i reviziju presude’ otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije. To ne doprinosi stabilnosti u regiji. Nedavno pismo ambasadora Lagumdžije upućeno svim članicama UN-a je ilustrativan primjer”, kazao je Mart.

Zaključio je kako je dijalog jedini način koj ivodi do rješenja i da moramo razgovarati i kada se ne slažemo.

“Kako će doći do pomirenja bez Srba”, pitao je srbijanski otpravnik poslova dodavši da samo “sporazum između Bošnjaka, Srba i Hrvata može doprinijeti trajnom miru u BiH”.

Na kraju svoga obraćanja pred Vijećem sigurnosti kazao je kako je Srbije osudila zločin u Srebrenici i da su “dva predsjednika odala počast žrtvama u Potočarima”.

ČITAJTE I OVO: Ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a zbog BiH upozorava: “Milorad Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru”

ČITAJTE I OVO: Bećirović pred Vijećem sigurnosti UN-a “zadao glavobolju” nekima

ČITAJTE I OVO: Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: “Dogodio se skandal kada su osobe u uniformi Oružanih snaga BiH, tako smo čuli, odali počast Ratku Mladiću”

ČITAJTE I OVO: Zlatko Lagumdžija oštro predstavniku Srbije u UN-u tokom rasprave o BiH: “Prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu”

“Mi snažno osuđujemo sve zločine počinjene u BiH i osuđujemo najgnusniji zločin u Srebrenici nad bošnjačkim stanovništvom. Ne možemo vratiti žrtve rata, ali možemo osuditi sve zločine i da pred lice pravde izvedemo počinioce tih nedjela”, kazao je Mart.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.