Ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a zbog BiH upozorava: “Milorad Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti UN-a Robert Wood danas je na sjednici ovog tijela kazao da je stabilnost u BiH ključna za mir u Evropi. “Stabilnost BIH je ključna za mir u Evropi. Dejtonski sporazum je prekinuo užasan rat. Mandat EUFOR-a ALTHEA su ukorijenjeni u Dejtonskom sporazumu. Ured visokod predstavnika i dalje igra centralnu ulogu u implementaciji odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Wood.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Robert Wood govorio je odmah nakon ambasadora Rusije koji je napao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta navodeći da on ne treba sjediti u Vijeću sigurnosti jer “nema podršku konstitutivnih naroda”.

Wood je dao punu podršku Schmidtu.

“Visoki predstavnik i njegov Ured imaju punu podršku međunarodnog vijeća u SAD-a. Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bosnkih ovlasti pomaže ovoj državi na napretku na EU putu”, naglasio je u obraćanju.

Također, spomenuo je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za kojeg je kazao da pokušava potkopati državne institucije.

“Rizik od propuštanja evropskih prilika se ne može dovoljno naglasiti. Brojni izazovi su pred ovom zemljom, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome”.

Osvrnuo se i na problem negiranja genocida kao i najavljenu Rezoluciju o genocidu koja će se naći pred Generalnom skupštinom 23. maja.

“Historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, to je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud. Odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti koje su navedene u Povelji UN-a. SAD će nastaviti koristiti sve raspoložive alate pa i sankcije kako bi promovisale odgovornost onih koji potiču na korupciju i destabilizaciju zemlje.

Ohrabrujem međunarodnu zajednicu da poduzme aktivniju ulogu u podršci visokom predstavniku i usprotive aktivnostima koje potkopavaju njegove ovlasti”, naglasio je Wood.

ČITAJTE I OVO: Bećirović pred Vijećem sigurnosti UN-a “zadao glavobolju” nekima

ČITAJTE I OVO: Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: “Dogodio se skandal kada su osobe u uniformi Oružanih snaga BiH, tako smo čuli, odali počast Ratku Mladiću”

ČITAJTE I OVO: Zlatko Lagumdžija oštro predstavniku Srbije u UN-u tokom rasprave o BiH: “Prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu”

“Građani BiH žele demokratsku i mirnu budućnost ukorijenjenu u evropskoj zajednici nacija i ovo Vijeće ih treba podržati”, zaključio je – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.