Zlatko Lagumdžija oštro predstavniku Srbije u UN-u tokom rasprave o BiH: “Prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu”

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Zlatko Lagumdžija, odlučio se obratiti na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini i to nakon govora Saše Marta, srbijanskog otpravnika poslova u Ujedinjenim nacijama. Još jednom je pozvao sve kolege da se pridruže Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. “Vi ste bili dio sukoba kao i mi što smo bili, dio ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet”, poručio je Lagumdžija.

“Umjesto priznanja, ovdje čujemo negiranje. Ovdje se zaista suočavamo sa negiranjem čovječnosti. Ne treba ovdje govoriti o tome kako će rezolucija o Srebrenici dovesti do nestabilnosti u državi. To je samo prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu u regionu i da i dalje nastave da slave i nagrađuju ratne zločince, te da viktimiziraju žrtve.

Ako mogu da pitam, gdje se pominje nasilje u rezoluciji? Kako će ga to potaknuti? Jer se neko konačno suprotstavio revizionizmu? Kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja, kako se genocid nikada ne bi ponovio, zato pozivam kolege da nam se pridruže u Rezoluciji i provedbi. I konačno, vaša blizina mojoj državi izaziva nestabilnosti.

Vi ste bili dio sukoba kao i mi što smo bili, dio ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet”, poručio je Lagumdžija.

Obraćanje Lagumdžije ovom tijelu uslijedilo je nakon što je predstavnik Srbije, Saša Mart, na redovnoj sjednici posvećenoj Bosni i Hercegovini, u dva navrata prozvao Lagumdžiju.

Naveo je kako su rezoluciju o genocidu u Srebrenici inicirali pojedinci, te da “jednostrani potezi Misije BiH pri UN-u ne pridonose procesu pomirenja u BiH.”

ČITAJTE I OVO: Bećirović pred Vijećem sigurnosti UN-a “zadao glavobolju” nekima

ČITAJTE I OVO: Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: “Dogodio se skandal kada su osobe u uniformi Oružanih snaga BiH, tako smo čuli, odali počast Ratku Mladiću”

Dodao je kako rezolucija ne “doprinosi ni stabilnosti”, a kao “ilustrativan primjer” naveo je i pismo koje je Lagumdžija nedavno uputio svim članicama UN-a – javlja N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.