Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila Miloradu Dodiku da nema pravo žaliti se na kandidatski status BiH: “Izazvao si krizu”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković komentirala je izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kritizirao činjenicu da EU našoj državi još uvijek nije dodijelila status kandidata za članstvo.

Danas je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao odluku Evropske komisije da preporuči dodjelu kandidatskog statusa Ukrajini, ističući da BiH ispunjava uslove za takav status te da je to jedino pitanje za koje postoji koncenzus svih naroda.

“Oni koji mjesecima blokiraju reforme, ispunjavanje 14 prioriteta, prijete rušenjem državnih institucija i onemogućavaju njihov rad nemaju pravo žaliti se zbog čekanja na kandidatski status BiH. O tome su trebali razmišljati kada su izazivali krizu bez presedana u BiH”, kazala je ministrica Turković.

Ističe kako više od tri godine intenzivno radi na tome da BiH stekne kandidatski status te kako je BiH kao rezultat toga dobila mnogo prijatelja koji to nastojanje podržavaju.

“Oni koji me napadaju zato što usklađujem vanjskih politiku BiH sa vanjskom politikom EU i podnose prijave zbog toga, samo se lažno zalažu za kandidatski status, a krajnji cilj im je samo izazvati skepticizam i negativan odnos prema EU”, zaključila je Turković.

Podsjećamo, predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, austrijski kancelar Karl Nehammer, te slovenski premijer Robert Golob pozvali su institucije EU da BiH dodijele status kandidata za pristupanje bloku.

Čini se kako i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik također smatra da njegova država ispunjava uslove za dodjelu kandidatskog statusa, prvenstveno jer za takvo nešto, za razliku od Ukrajine, ispunjava sigurnosne kriterije. Smatra da je ulazak u EU jedino pitanje za koje u BiH postoji koncenzus svih naroda.

“Ta odluka nas s pravom tjera na razmišljanje da li je evropski put jedini put kojim bi trebalo da idemo”, kaže između ostalog Dodik.

Dodik je zaključio da “ako je to EU kojoj smo težili, onda hvala na takvoj EU”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.