Mirjana Marinković-Lepić: “Sramotna je činjenica da su na izjavu ambasadora Kalabuhova rezolutnije reagovale pojedine ambasade nego naše Ministarstvo vanjskih poslova”

Prijetnja ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova da BiH, ako uđe u NATO, mora biti spremna na rusku reakciju zabrinjava, ali ne iznenađuje – smatra Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

Njenu poruku prenosimo u cijelosti:

“Međutim, ono što još više zabrinjava, ali i iznenađuje jeste neadekvatna reakcija domaćih vlasti, prije svih Ministarstva vanjskih poslova na čelu s ministricom Biserom Turković.

Sramotna je činjenica da su na izjavu ambasadora Kalabuhova rezolutnije reagovale pojedine ambasade nego naše Ministarstvo vanjskih poslova. Geopolitički odnosi u svijetu kao nikad do sad traže akciju, a Ministarstvo vanjskih poslova ne radi ni ono što mu je u opisu posla, a kamo li nešto preko toga.

Podsjećam na tri tačke iz opisa dužnosti Ministarstva na osnovu kojih ono mora reagovati povodom izjave ruskog ambasadora:

– Predlaganje za utvrđivanja stajališta o pitanjima od interesa za vanjskopolitičke aktivnosti i međunarodni položaj BiH

– Praćenje stanja i razvoj međunarodnih odnosa BiH s drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima međunarodnoga prava i međunarodnih odnosa i o tome izvješćuje Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH;

– Predlaganje Predsjedništvu BiH glede uspostave ili prekida diplomatskih ili konzularnih odnosa s drugim državama”, navodi se u saopćenju Marinković-Lepić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.