Katastrofa u Parlamentu BiH, Dušanka Majkić u centru veoma ozbiljnog skandala!

Naša stranka objavila je da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio izmjenu Zakona o Vijeću ministara kojom bi bilo osigurano najmanje 40 posto manje zastupljenog spola u svakom narednom sastavu Vijeća ministara BiH.

To su tražile zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Navode da je protiv postizanja ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara bila i Dušanka Majkić iz SNSD-a, dok su suzdržane bile Lidija Bradara i Marina Pendeš iz HDZ-a BiH.

Značajno je napomenuti da su Pendeš i Majkić također članice Zajedničke komisije za ljudska prava.

– Ovakvi rezultati glasanja samo pokazuju da podrška vladajućih stranaka ravnopravnosti ostaje samo na deklarativnom nivou. Iako bi članovi i članice komisija koje u fokusu svoga rada imaju ravnopravnost spolova i ljudska prava trebali biti prvi u borbi za ostvarivanje jednakosti, to se prilikom glasanja ne vidi.

Činjenica da su neke žene glasale protiv i bile suzdržane govori u prilog tezi da je za postizanje ravnopravnosti spolova mnogo važnije koju ideologiju slijedi političarka ili političar nego kojeg su spola.

Očigledno je da postoje retrogradne politike i ideologije te da se na njihove predstavnice, kao ni na predstavnike, ne može računati u provedbi ravnopravnosti spolova – rekla je Marinković-Lepić.

Naglasila je da se takvim ponašanjem pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini krši Zakon o ravnopravnosti spolova.

Iz Naše stranke napominju da je prijedlog Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije dobio pozitivna mišljenja potrebnih institucija i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom ga je usvojio u junu 2021. Međutim, i tada, od 11 zastupnica u Predstavničkom domu, njih pet nije podržalo taj Prijedlog zakona.

Posebno poraznim smatraju da su protiv bile Snježana Novaković-Bursać, prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i Ljubica Miljanović, članica iste te komisije, obje iz SNSD-a.

Miljanović je također članica Zajedničke komisije za ljudska prava, a druga zamjenica predsjedavajućeg ove komisije Darijana Filipović iz HDZ-a BiH je također glasala protiv tog Prijedloga zakona, saopćeno je iz Naše stranke.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.