Sabina Ćudić u nikad žešćem obraćanju u Parlamentu BiH: “Evo mračne tajne biračima HDZ-a. Ne žele legitimno predstavljanje niti zakonito brojanje glasova”

Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH trenutno raspravlja o hitnosti procedure kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputila SDA. Svoju riječ je dala i zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić čije obraćanje je izazvalo pažnju. Nikad žešće je iskritikovala HDZ i SNSD.

Inače, izmjene se odnose na intergirtet izbornog procesa, tačnije uvođenje tehnologija u izborni proces, koje bi znatno umanjile malverzacije tokom izbora, manipulisanje izbornim rezultatima, krađe.

Rasprava se vodi već više od sat vremena.

Zastupnici iz SNSD-a kažu da su protiv hitne procedure, optužujuci SDA da su izmjene pisane u saradnji s pojedinim ambasadama.

Kažu da je riječ o obimnim izmjenama koje ne trebaju da se “prelamaju preko koljena”. Tvrde kako su ZA izmjene Zakona u kontekstu uvođenja novih tehnologija, ali ne hitni način. Protiv hitnog usvajanja je i HDZ.

Tvrde kako su i oni ZA nove tehnologije, ali da nikada neće podržati izmjene Izbornog zakona koje ne uključuju i, kako kažu, zaštitu konstitutivnih naroda, u ovom slučaju legitimno predstavljanje.

Iz parlamentarnih klupa Trojke mogle su se čuti optuzbe kako se pojedini kriju iza Poslovnika i procedura, a da suštinski nisu za integritet izbornog procesa, ipak, ukoliko to transparentno kažu, javnost će ih osuditi i optužiti da su za krađe na izborima.

Podsjetimo da je visoki predstavnik nedavno najavio kako će on, ukoliko to Parlament BiH ne odluči, nametnuti odluku.

Sabina Ćudić je u svom obraćanju navela da se u današnjoj raspravi dvije ključne neistine plasiraju, kako je kazala.

“Jedna neistina jeste da kolege iz SNSD-a ne podržavaju visokog predstavnika. Ja ću iznijeti razloge zašto su glavni sponozori njegovog rada.

Druga neistina je da kolege iz HDZ-a interesuje zapravo cijelovita izmjena izbornog zakona te da u skladu s tim ne žele razgovarati o izmjenama koje se tiču integriteta izbora. Da krenemo od navoda kolega iz SNSD-a”, započela je Ćudić pa nastavila:

“Strategija je jednostavna i prozirna.

Dakle, mi o ovom zakonu u ovim klupama raspravljamo od 2015. godine i kada kolega Kojić (Milorad Kodić, SNSD, op.a.) kaže da moramo naći novi izborni zakon.

Postavlja se pitanje šta je gospodin Kojić uradio u zadnjih sedam dana da izmijeni ili predloži sastanak po pitanju izbornog zakona kako bi demonstrirao da je ozbiljan.

Evo šta je strategija i gdje tu stupa na snagu gospodin Schmidt.

Evo šta zapravo njih interesuje. Sprječavanjem da se ovo usvoji oni žele da Schmidt koristi što više koristi svoje ovlasti i nameće zakone, jer u nedostatku bolje političke platforme izigravaju žrtve pa tako nametanjem zakon od strane Schmidta je ključni izvor političke moći ili nemoći SNSD-a.

Idemo na kolege iz HDZ-a.

Evo male mračne tajne biračima HDZ-a.

Godinu dana od izbora 2022. godine znate li koliko je HDZ organizovao sastanke na temu legitimnog predstavljanja?

Jedna velika nula. Zato što ne želite da se to usvoji, držite nas taocima i iz tog segmenta crpite svoju moć i ne želite legitimno predstavljanje i ne želite zakonito brojanje glasova”, istakla je Ćudić u vrlo oštrom obraćanju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.