Gdje su danas nekadašnje “zvijezde” Parlamenta Majkić, Mektić…: “Zaradim da se ima pojesti i popiti”

Kroz Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine prošle su stotine zastupnika i delegata, ali nekih od njih javnost se i dalje sjeća, što po istupima, što po raspravama, verbalnim okršajima, nacionalističkim ispadima, ali i simpatičnim izlaganjima. Zvali su ih sa portala Faktor da pitaju gdje su danas, čime se bave. Neke su uspjeli dobiti.

Dio njih bio je u parlamentarnim klupama veći broj mandata, tu su “zaradili” penziju. Neki su još politički aktivni, neki su se potpuno povukli, a neki koje i danas pamtimo nisu među živima.

Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala je da više nije u politici.

-Dosta je bilo 20 godina u Parlamentu. To je i previše. Bavim se onim što nisam mogla dugo godina. Nešto pročitam, malo prošetam, sretnem se s prijateljima. I to dođe na red. Dok podižemo djecu, radimo, nema se vremena nizašta – dodala je Majkić.

-Sada šišam voće – rekao nam je Dragan Mektić, kojeg znamo kao zastupnika SDS-a iz bh. Parlamenta, ali i kao nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH.

-Bavim se poljoprivredom. Na selu sam. Imam porodično imanje. Penzionerski lagano. Politikom se ne bavim, skoro pa nimalo – dodao je Mektić.

Zaim Backović bio je zastupnik BPS-a u bh. Parlamentu, ali i u Parlamentu FBiH i Skupštini Kantona Sarajevo. Danas je u penziji i kaže da se posvetio onome što voli.

-S obzirom na to da sam previše dao, suviše radio, a olajavan besmisleno, bio vječita opozicija, imao puno problema, jednostavno sam se povukao i posvetio onome što volim.

Volim da slikam, još od gimnazijskih dana. U nekom mirnom životu. Dok su drugi gradili vile, nakupovali se stanova, o meni se svašta pisalo, a ja živim u stanu od države koja nije valjala.

Supruga i ja smo se posvetili unučetu. Moja porodica je sa deset članova i nas Backovića više nema na cijelom svijetu. Svih deset su visokoobrazovani, tri su doktori nauka, ostali su magistri, a radi samo jedno dijete. Toliko sam imao koristi od politike – kazao je Backović.

Senad Šepić bio je zastupnik SDA iz koje je isključen 2017. godine. On sam je kazao da je to zbog akciza. Osnovao je novu stranku i “nestao”. Posljednjih godinu dana nema ga u javnosti. Kratko je na telefon kazao samo da je dobro.

Mladena Ivankovića Lijanovića znamo kao lidera stranke Radom za boljitak koja postoji još samo u registru, bio je državni zastupnik i federalni ministar, a njegov brat Jerko je u zatvoru.

Na pitanje šta danas radi i čime se bavi, odgovara “odmaranjem”.

-U Širokom Brijegu sam. Radim neke projekte oko solarnih elektrana, u svojoj struci odradim neki nadzor. Na ženi mi je obrt oko solarnih elektrana. Tako, zaradim da se ima pojesti i popiti – kaže Mladen Ivanković Lijanović.

Na pitanje o politici, odgovara da nema s kim.

-Nema liberalne opcije koju sam zastupao – dodao je.

HDZ-ov Niko Lozančić je u penziji i kaže da se zabavio sa zdravstvenim tegobama.

-Uglavnom se ne bavim ničim drugim nego zdravstvenim tegobama. Ali koliko bolesnog mladog svijeta ima, ja sam dobro – kratko je rekao Lozančić.

-Ja sam u Istočnom Sarajevu. Davno sam stekao uvjete za penziju, ali sam tu, aktivan sam politički, a radni angažman sam završio u Parlamentu – rekao nam je Mirko Šarović, koji je bio zastupnik SDS-a, ali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Još jedna SDS-ova zastupnica koju javnost poznaje bila je Aleksandra Pandurević. Ponekad se oglasi u medijima o određenim političkim dešavanjima. Očito je zauzeta s obzirom na to da nam je na telefon rekla da nije u prilici da priča.

Javnost pamti i Azru Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, koja je trenutno profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, HDZ-ov Nikola Lovrinović je savjetnik stranačke kolegice i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, Lazar Prodanović iz SNSD-a je višemandatni period u bh. Parlamentu zamijenio pozicijom načelnika Bratunca, Milorad Živković je ambasador BiH u Rumuniji…

Neki dobro poznati više nisu među živima. Prošle godine je preminuo Beriz Belkić. Preminuo je i HDZ-ov Dragan Vrankić, Slavko Jovičić Slavuj iz SDS-a, Milica Marković…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.