Mirko Šarović o Dodikovim potezima: “Mi smatramo da će to nanijeti veliku štetu Republici Srskoj i njenim građanima”

O posebnoj sjednici Narodne skupštine RS koju je zatražio član predsjednitva BIH Milorad Dodik gledaće se da se javnosti kaže jasan stav, istakao je Mirko Šarović, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Šarović je kazao da je odluka Dodika jako loša, a koju ne podržava SDS.

O ovoj sjednici i davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH Šarović kaže:

“Dodiku se čini da je to dobra prilika da promoviše dosad tu robusnu politku u kojoj on misli da može da ratuje ili da se takmiči sa Amerikom, Evropskom Unijom ili Njemačkom.

Mi smatramo da će to nanijeti veliku štetu Republici Srskoj i njenim građanima i da ti njegovi obračuni i frustracije ne treba da koštaju građane a koštaće sigurno. Njemačka je najvažniji spoljno-trgovinski partner i Republici Srpskoj i cijeloj BiH.”

“Obim razmjene Republika Srpska sa Njemačkom ima preko milijardu eura na godišnjem nivou, desetine stotina kompanija radi, ogroman broj naših ljudi radi.

Izgubićemo odmah 2.000 dozvola za detašmane. Inače, to dodjeljuje i o tome brine njemački ambasador u BiH a to znači – to su dozvole koje naše kompanije dobijaju za poslove u Njemačkoj i mogu da povedu iz Republike Srpske 2000 radnikai da se oni vrate u našu zemlju, ali rekao bih to je nešto, velika privilegija koju smo dobili.

Da ne kažem o drugim posljedicama, viznim, pitanje uopšte putovanja u Njemačkoj, poslova koje imaju naše kompanije,…”, pojasnio je Šarović za BNTV.

“Jedna od najvećih grešaka Dodika”, dodao je Šarović.

Povući ovaj potez se graniči sa ludilom, ja tako mogu da kažem, rekao je Šarović.

Iako se se sa druge strane, trenutne vlasti, tvrdi da je bitna zaštita Srba, upravo svi građani RS-a će osjetiti nedostatke I gubitke zbog ove odluke, dodao je Šarović.

Šarović je spomenuo i da su zatražili posebnu sjednicu na kojoj će biti raspravljano o budžetu na kojem sada ima više novca zbog inflacija nego što je planirano, te se pretpostavlja da će do kraja godine biti više od 800 miliona KM viška novca, te je naglasio da želi da se ovaj novac vrati građanima tako što će se iz budžeta, jer ima novca, svim penzionerim isplatiti po jedna prosječna plata u RS, kao i svim zaposleenim u javnom i privatnom sektoru.

“Cijeli prosces u RS je sabotiran, tako to ne žele da ispune obaveze prema građanima da im pomognu.

Neke stvari se rade u tajnosti, prodali su solarnu elektranu u Trebinju, koja vrijedi najmanje 100 miliona evra, sa tajnim ugovorom, bez tendera, da niko ne zna, prodali su je Mađarima, sa udjelom od 70 %”, kazao je Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.