Miro Lazović jako otvoreno tvrdi: “Bh. stranke bi trebale iskoristiti prijedlog HNS-a kao B varijantu”

Predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović komentarisao je sa za N1 aktuelne teme, počevši od izmjena Izbornog zakona, izjava o BiH hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, prijedlozima SDA, ali i o indirektnom izboru člana Predsjedništva u Parlamentu BiH.

Pritisak na RS i Dodika

Naveo je da su ljudi u BiH već psihiološki počeli razmišljati da nema nikakvih rješenja, a njih ima, tvrdi, samo treba postići političku volju.

“Dejtonski mirovni sporazum daje prostora da se ide naprijed, a isto tako daje i protivnicima BiH da koče taj napredak.

Prejudirao bih na bh. političke stranke da iskoriste prijedlog HNS-a kao B varijantu, jer je HNS dao B varijantu indirektnog izbora člana Predsjedništva u Parlamentu BiH i ako to HNS je dao, čini mi se po javnim nastupima to prihvata i SDA, DF, SDP i Naša stranka, da bi sve stranke se trebale usaglasiti oko toga i staviti pred Međunarodnu zajednicu da je to B varijanta indirektan izbor u Parlamenetu BiH.

Ako to neće Dodik, onda prebacite loptu u dvorište RS na način da Međunarodna zajednica pokuša izvršiti pritisak na RS i Dodika da on prihvati indirektan izbor”, istaknuo je Lazović, dodavši da bi se time stvari relaksirale i ublažila ova retorika i politička situacija.

Za N1 je komentarisao i nedavne izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojima je govorio da se “treba natjerati Sarajevo da prihvati izmjene Izbornog zakona ili će Hrvatska blokirati put BiH, Finske i Švedske u NATO”.

“Bavi će već duže vrijeme BiH. On je izabran pod parolom “predsjednik sa karakterom”, i on taj karakter ispoljava gotovo svakodnevno kad je u pitanju BiH. Sve ono što on radi u Hrvatskoj zabavlja javnost u tamo, ali i nas u BiH.

To što se on miješa u odnose u BiH zaista je problematično, Čović i HNS će imati sve više problema kada je u pitanju nametanje Izbornog zakona na način kako oni to žele”, rekao je Lazović.

SDA i principi

Mišljenja je i da je SDA dovela sebe u poziciju da se samoodređuje o prijedlozima drugih.

“Još nisam čuo šta je prijedlog SDA kad su u pitanju izborni zakon. Koji su to principi? SDA uvije igra crnim figurama u odnosu na one poteze koje povlači HNS. Ne mislim da će se postići dogovor oko Izbornog zakona.

Ne smije se dopustiti da stavovi koje zastupa HNS ugrade se u eventualne izmjene Ustava, jer će postati prepreka za budućnostr BiH kada je u pitanju njen put u Evropsku uniju”, zaključio je Lazović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.