Mirsad Hadžikadić ispred zgrade OHR-a javno poručio visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Ne stajte uz bok s onima koji podržavaju ratne zločince!”

Koalicija Država obratila se javnosti ispred zgrade OHR-a povodom najavljenih izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, a koje planira nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt koji će sutra donijeti konačnu odluku. Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres poručuio je Schmidtu da ne staje u bok s onima koji podržavaju ratne zločince i politiku podjele.

Hadžikadić se obratio Schmidtu navodeći da prethodnih dana svi svjedočimo iznimno zabrinjavajućem činu uznemiravanja javnosti koje, kako je rekao, provodi on i Ured OHR-a – prenosi N1.

“Mandat visokog predstavnika nespojiv je sa psihološkom medijskom manipulacijom kojoj ste izložili građane i javnost u Bosni i Hercegovini. Autoritet visokog predstavnika kao kategorija je neupitan, čini se i neograničen.

Provedba civilnih aspekata mirovnog sporazuma u BiH podrazumijeva širok spektar nadležnosti, uključujući i zakonodavnu, ali to vas ne oslobađa od odgovornosti i posljedica upotrebe istih. Reakcija i strah javnosti od OHR-a su direktno suprotni mandatu i ulozi visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.

Vaša mogućna intervencija u Izborni zakon i Ustav Federacije BiH na način da bez ikakvog demokratskog legitimiteta ulazite u najosjetljivije političko tkivo jednog društva, ustavnopravne odnose je prelazak crvene linije sa nesagledivim posljedicama”, rekao je.

Uloga OHR-a je, nastavlja dalje, jedino shvatljiva i opravdana u dijelu u kojem visoki predstavnik kao direktni titular suvereniteta države isti koristi za dobrobit države i svih njenih građana.

“Prijenos suvereniteta sa Republike BiH na Ured OHR-a je uslovan i privremen i nikako konačan. Pristajući na Dejton građani BiH su dali priliku međunarodnoj zajednici i OHR-u za stvaranje pretpostavki za njenu izgradnju i uvođenje u sistem međunarodno priznatih subjekata prava.

Zadirući u Ustav i Izborni zakon, OHR kreira nesaglediv državnopolitički, ali i pravnoetički presedan koji će trajno delegitimizirati stečevinu OHR-a i visokog predstavnika. Visoki predstavniče podržite li dalju etnički teritorijalizaciju i izborni aparthejd kako se otvoreno najavljuje, OHR će stati uz bok rušitelja države i društva udišući novi život onim političkim snagama koje svoje politike grade na blokadama, segregaciji i opstrukciji.

Na vlasti u BiH su političke stranke direktni ili ideološki sljedbenici politika koje su presudili međunarodni krivični sudovi. Te političke snage svakako nisu cijeli narodi i ne predstavljaju iste već su struje koje njeguju presuđene ratne zločince.

Narode u BiH predstavljaju njihovi predstavnici i organi vlasti u skladu sa ustavom i zakonom, a nikako neumski, briselski i kafanski pregovori kakvi su se, kako se tvrdi, vršili sa političkim elitama.

Gospodine Schmidt pozivamo vas da ulogu i obaveze međunarodne zajednice sprovodite u skladu sa vašim mandatom i konzistentno sa dosadašnjom ulogom visokog predstavnika.

Pitanje građanskog i etničkog te odnos ova dva suvereniteta je ustavnopravno pitanje historije sadašnjosti i budućnosti BiH. OHR tu nema šta tražiti te vas pozivamo da se suzdržite od nezakonitog djelovanja po ovom pitanju”, istakao je Hadžikadić.

Navodi da postoje mnoge karakteristike Izbornog zakona koje bi se mogle i morale uskladiti s evropskom tradicijom jednakog izbora i istih prava za sve građane.

“Uključujući pošteno i fer glasanje, najčešće elektronskog, drugi krug glasanja ako niko ne dobije potrebnu većinu, otvorene liste, mogućnost vanrednih izbora i pravo građana da biraju i budu birani.

Kreiranje Izbornog zakona kojim bi pobjeda bila zagarantovana etnonacionalnim strankama nije u skladu sa evropskim vrijednostima već samo vodi daljim podjelama i erozijama.

Da li to EU vidi kao svoju budućnost budućnost jer će BiH kad-tad postati njena članica. Da li je moguće da PIC želi nagraditi počinioce etničkog čišćenja i pomoći im da završe posao koji su započeli.

Da li je moguće da je EU dozvolila svojoj članici s ovog prostora da marginalizira prava manjina unutar svojih granica, a zahtijeva da malo brojniji narod u susjednoj državi ima malo veća ili ista prava u toj državi.

Da li je moguće da se dvostruki i trostruki principi primjenuju u Evropi”, zaključio je Hadžikadić.

Na kraju je poručio da nisu samo OHR i međunarodna zajednica odgovorni za trenutno stanje već domaće stranke koje nastoje, kako navodi, “ugrabriti najveći dio kolača” i okoristiti se nauštrb građana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.