Mirsad Hadžikadić o izjavama Milorada Dodika: “Ne reagujem na sve, ali ovo ne smije proći bez odgovora”

Kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić komentirao je izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika u kojima on tvrdi da je BiH primjer da hrišćanska i muslimanska populacija ne mogu živjeti u harmoniji.

Hadžikadić je rekao da Dodikova izjava možda i najbolje oslikava svijest naših političara koji ne biraju sredstva da osvoje vlast.

“Ne mogu da prestanem da razmišljam o svim nacionalističkim i fašističkim izjavama koje smo imali priliku čuti u toku ove izborne kampanje. U svojoj borbi za vlastite kratkoročne koristi, izgleda da nisu svjesni dugoročnih posljedica koje ostavljaju društvu”, naveo je Hadžikadić.

Dodao je da fašizam i nacionalizam ne pišu na programu nijedne stranke ili pojedinca.

“Fašizam dolazi tiho, prikrada se noću, neopažen, uvlači se u misli, osjećaje i jednom kada shvatite da je tu, od njega nema bijega. Naši političari nisu nacionalisti po uvjerenju.

Međutim, u borbi za vlast, koristeći nacionalizam kao najlakše sredstvo za dobijanje pažnje javnosti, olako flertuju sa istim. Maze ga, povlađuju mu i bez razmišljanja njime začine svoje ostrašćene govore: Hrišćani i muslimani ne mogu zajedno živjeti!?”, navodi Hadžikadić.

Naglasio je da ne želi reagovati na svaku izjavu beskrupuloznih političara koji koriste sva sredstva za samopromociju, medijsku pažnju i priliku da još i više otvrdnu svoju biračku bazu koju su oni sami i proizveli. Takvih izjava ima prečesto.

“Ali ova izjava o nemogućnosti zajedničkog života dvije najbrojnije vjerske zajednice, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu, jednostavno ne smije proći bez odgovora. Takvo nešto može reći samo osoba koja jednostavno nema trunke odgovornosti, empatije i humanosti u sebi.

To je dno ljudske svijesti. Ili, možda i bolje rečeno, potpuno odsustvo ljudske svijesti.

Takvima nije mjesto na političkoj sceni. On bi morao biti osuđen od strane cijelog čovječanstva, ali prije svega od pripadnika naroda iz reda iz kojeg dolazi i za kojeg tvrdi da on predstavlja”, poručio je Hadžikadić.

Podsjećamo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se nedavno Narodnoj skupštini RS-a, a u vezi sa izjašnjavanjem o vitalnom entiteskom interesu kojeg je Dodik povukao na davanje agermana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

Tu je iznio niz šokantnih poruka koje su ne samo uvredljive već i u potpunosti neutemeljene.

“Postojanje BiH ignoriše da u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne mogu živjeti harmonično. Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive,” rekao je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.