Mirsad Hadžikadić oštro o Čovićevoj najavi neradnog dana: Sveti hrvatski izbori i ponižavanje BiH

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić prokomentarisao je najavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će dan izbora za Hrvatski sabor biti neradni u Bosni i Hercegovini. Izbori za Hrvatski sabor su zakazani za 17. april, a prema hrvatskom zakonu taj dan će biti neradni. Međutim, bh. zakoni ne tretiraju hrvatske izbore, stoga je srijeda, kada su zakazani izbori, u BiH uobičajeni radni dan. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će srijeda, 17. april, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini usklađeno s održavanjem hrvatskih izbora.

S obzirom na to da se hrvatski HDZ uvijek u velikoj mjeri oslanjao i na glasače iz Hercegovine, odluka o organizovanju izbora u sred radne sedmice bi im mogla škoditi. No, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi da će taj dan također biti neradni i u BiH.

Hadžikadić u svojoj objavi o “svetim hrvatskim izborima i ponižavanju BiH” kaže da Čovićeva najava govori o tendenciji susjeda da obesmisle BiH.

“Nijedan dan u Bosni i Hercegovini izgleda ne može proći bez ponižavanja njenih institucija i nje same i to od strane onih koji su plaćeni da je štite i rade u njenom najboljem interesu.

Tako danas Čović proglasi hrvatske izbore svetkovinom, a dan njihovog održavanja najavio je kao neradni u Bosni i Hercegovini. Pred vratima Evropske unije, Čović i Dodik ne prestaju pokazivati da oni od svojih agendi koje za cilj imaju uništenje države i ostvarenje velikonacionalnih i velikodržavnih tendencija susjeda, neće odustati”, poručio je.

Osvrnuo se i na pomake koje je BiH napravila na EU putu, kazavši da bh. građani neće od toga imati mnogo koristi.

“Nikakva obećanja fondova i brzog novca koji će na kraju najviše ugrabiti vlastodršci nam neće vratiti poštovanje državi. To poštovanje možemo nametnuti jedino mi sami.

A ni EU nam neće donijeti sreću ako ćemo dozvoliti da nas naši lideri svakodnevno ponižavaju i da obezvređuju i negiraju sve što je državno i naše, bosanskohercegovačko”, naveo je.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čovć održao je danas govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će srijeda, 17. april, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini usklađeno s održavanjem hrvatskih izbora.

“Vrše napore kako bi se stvorio ambijent radnim danima 16. i 17., pokušavajući spriječiti dijasporu da podrži naše predstavnike. No, jasno je, bosanskohercegovački Hrvati nisu dijaspora, već ravnopravan konstitutivni narod u našoj zemlji”, istaknuo je Čović.

Najavio je da će zbog hrvatskih izbora u Bosni i Hercegovini biti neradni dani.

“Poruka svima koji su sumnjali da će biti moguće organizirati izborne aktivnosti 16. i 17. u našoj zemlji jer su one obično organizirane kroz školske institucije – to je bila jedina mogućnost. Sada mogu reći, bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina”, rekao je Čović, dobivajući ovacije od članova HDZ-a.

“Za nas će to biti stvarno dvodnevno slavlje. Za one koji nisu upoznati, planirali smo 16. aprila otvoriti sajam u Mostaru, gdje je Hrvatska zemlja partner. To je jubilarni 25. sajam.

Premijer je planirao doći 15. uveče sa ostalim premijerima iz okruženja, a sajam ćemo otvoriti 16. Siguran sam da ovi datumi nikako neće poremetiti naše planove i da ćemo se okupiti kako bismo u ime svih Hrvata koji žive u BiH poslali poruku – nema mjesta zabuni i dodvoravanju Hrvatima Bosne i Hercegovine”, nastavio je šef HDZ-a BiH.

“Svima koji su vjerovali da ćemo se nekako podijeliti za ove izbore, poruka je jasna, i to sam izrazio u nekoliko riječi. Organizirat ćemo se onako kako smo se organizirali zadnjih 30 godina, od Domovinskog rata do danas. Zahvaljujem se dragom prijatelju, dragom Andreju”, zaključio je Dragan Čović.

Napomenimo da je dan održavanja izbora u Hrvatskoj srijeda, što je svakako radni dan, a 17. aprila se također ne obilježava nikakav praznik u BiH zbog kojeg bi eventualno bio neradni dan. Zanimljivo će biti pratiti kako lider HDZ-a planira provesti svoj naum u djelo i da li će poštovati institucije BiH pri donošenju ove odluke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.