Mirsad Hadžikadić se gostujući kod Hadžifejzovića obratio građanima: “Ne izlazimo na ulicu da se žalimo; nacionalisti vode kolo koje ne ide ka dobrom!”

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji, istakao je: “Nudili su mi da budem ministar obrazovanja KS – odbio sam!”.

“Trojka je mogla uspostaviti vlast bez HDZ-a, a dali su više ustupaka HDZ-u nego SDA i DF! Niko mi nije nudio poziciju ministra vanjskih poslova, ali bih rado prihvatio”, tvrdi Hadžikadić.

Stranke koje su osvojile vlast su pokazale da smo bili u pravu, da se ne može vlast osvajati time što ste protiv nečega; morate biti za nešto!

Upali su u klopku i morali su da rade s drugim dvjema nacionalnim strankama. Dali su im više ustupaka nego oni prije, a da bi bili partneri tim nacionalističkim strankama.

U BiH su sada vlast HDZ i SNSD! Dajemo priliku Hrvatskoj da odlučuje o Izbornom zakonu, ne smijemo da govorimo o Dodiku… Ono što se desilo u Višegradu je rezultat toga!

Oni koji ne žele dobro BiH upravljaju njome! Međunarodna zajednica je imala priliku da ukloni Dodika; izgubio je izbore od Jelene Trivić! Trojka je mogla uspostaviti vlast bez HDZ-a, ali nije!

Oni sad upravljaju nama! Trideset godina glasamo za iste, ne izlazimo na ulicu da se žalimo; nacionalisti vode kolo koje ne ide ka dobrom!

Ne bi Platforma za progres učestvovala u vlasti s HDZ-om, SNSD-om i SDA. Dodik nije trebao biti dio vlasti na bilo kojem nivou.

Niko mi nije nudio poziciju ministra vanjskih poslova, ali bih rado prihvatio tu funkciju da jesu.

Nudili su mi Ministarstvo obrazovanja KS, mjesto ambasadora u UN-u… nisam htio, jer bi to značilo izvlačenje iz politike.

Naša stranka mi je nudila da budem drugi na državnoj listi, odmah iza Sabine Ćudić, ali je Predsjedništvo PZP-a to odbilo.

Schmidt nije smio uraditi ono što je uradio, a sada će ponovo morati nešto uraditi. Ako sada reaguje, to mora biti stalno rješenje. Schmidt je odluku donio nesmotreno, ne sagledavajući sve posljedice.

Ne znam zašto Ustav zahtijeva tri potpisa; normalno bi bilo da većina može da formira Vladu. Igramo se demokratije!

Naš zadatak je da SAD shvatimo kao najveće prijatelje; EU je prijatelj broj dva! Sada je tu bitno lobiranje, Predsjedništvo, ministar vanjskih poslova, ambasadori, dijaspora…

Moramo koordinisano djelovati i doći do Bidenove administracije! Dobit ćemo Vladu FBiH i imat ćemo slične naredne četiri godine kao i prethodne. Srbija i BiH se ne snalaze u odnosima. Teško je biti partner s njima”, rekao je između ostalog Hadžikadić.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.