Mještanin nakon snažnog zemljotresa u BiH otkrio: “Zatreslo je odjednom i vidjeli smo da se odronila velika stijena. Stara kuća je zaustavila kamen da ne ode u novu”

Jutros u 10:29 sati dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske pogodio je zemljotres jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara. Najveća šteta evidentirana je u mjestu Grudsko Vrilo, gdje je došlo do urušavanja velike stijene u dvorištu jedne porodične kuće.

“Mi smo bili dole kod nove kuće na polju i zatreslo je odjednom i vidjeli smo da se odronila velika stijena gore sa vrha brda i da je krenula, a to mi je inače majkina kuća.

Zvao sam je da se ona skloni i dole smo čekali na ledini, ona se spustila.

Hvala Bogu nije nju pogodilo.

Stara kuća je zaustavila kamen da ne ode u novu i da nikog ne ugrozi”, ispričao je mještanin Grudskog Vrila, Frano Zorić.

Oglasio se Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK.

Potres je uzrokovao i kraći prekid nastave u dvije osnovne škole nedaleko od Gruda, u mjestima Drinovci i Gorica.

“Imali smo dvije škole gdje su nastavnici i učitelji zajedno s ravnateljicom evakuirali učenike i uistinu smo tada bili i malo sretni jer su to dvije škole gdje smo mi prije nekih godinu dana imali vježbe.

Oni su postupili baš onako kako smo mi rekli i to je tako bilo i obišli smo te škole gdje nije bilo oštećenja”, potvrdio je za N1 Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK.

Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona zaprimila je nekoliko dojava o štetama, a radi se uglavnom o pomjeranju krovišta, padanju crijepova i napuklim zidovima.

Općinska komisija za procjenu šteta obilazi oštećene objekte, a sutra bi trebalo biti utvrđeno stanje na terenu.

Epicentar potresa, koji se dogodio u ponedjeljak u 10:29 sati, bio je 7 kilometara zapadno od Gruda, tačnije u selu Drinovci u blizini jezera Krenica na dubini od 10 kilometara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.