Mladen Ivanić “zgromio” lidera SNSD-a Milorada Dodika, itekako je imao šta da mu kaže: “On je politički lažov!”

Na Manjači se održava vježba Oružanih snaga BiH sa vojnicima najjače članice NATO – Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj ukupno sudjeluje 1.200 vojnika – 500 iz. BiH i 700 iz SAD-a.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, pokušavajući minimizirati vojnu vježbu na Manjači, kazao je da to zapravo i nije prava vojna vježba već “simultana vježba OS BiH i Sjedinjenih Američkih Država”.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između OS BiH i SAD-a, ne NATO-a, izjavio je Dodik.

Kada je slična vojna vježba održana 2017. godine, Dodik je optuživao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, za “nacionalnu izdaju”. Osvrćući se na atmosferu oko vojne vježbe 2017. godine i sada, Mladen Ivanić je kazao da je „Milorad Dodik politički lažov“.

– Nije problem što se vježbe održavaju, problem je što laže narod i manipuliše njim. Dakle, ranije je bio problem 40 američkih vojnika, a sada nije problem ni 700 – rekao je Ivanić za Srpskainfo.

Podsjetimo, vježba “Brzi odgovor 21” realizira se u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Oružane snage BiH će u vježbi učestvovati s oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.