Mladi poduzetnici iz Usore u čast bosanskom vladaru lansirali robni brend, Pero Nikić ponosno: Željeli smo imati notu bh. autentičnosti

Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bh. brenda, obuće, čiju domaću autentičnost potvrđuje i naziv robne marke posvećene bosanskom srednjovjekovnom vladaru Banu Kulinu.

–Obućarstvo je tradicionalan zanat u našoj državi i postoji mnogo firmi koje rade ‘lon’ poslove za druge strane kompanije.

Usudili smo se i odvažili da krenemo u jedan novi poduhvat – kaže Ivan Krajina, direktor novoosnovane kompanije za proizvodnju obuće iz Usore, izvijestila je Federalna televizija.

COOL na engleskom jeziku znači moderan, a pojam IN bi se s engleskog mogao prevesti „u trendu“, „aktualan“.

Kada se ta dva pojma spoje na našem jeziku dobijemo ime najuspješnijeg vladara Sredjevjekovne bosanske države bana Kulina.

–Željeli smo imati notu bh. autentičnosti i tragom toga smo ime dali po našem sredjevjekovnom monarhu Kulinu banu kako bi i na taj način pečat Bosne i Hercegovine u ovom projektu bio snažan i naglašen – ističe Pero Nikić, mladi poduzetnik iz Usore.

Ohrabruje činjenica da se proizvođači bh. brendova i domaći modni trgovački lanci ujedinjuju.

–Stvaramo neku novu modnu silu koja će postavljati trendove i inspirisati naše ljude u čitavoj Bosni i Hercegovini – poručuje Huso Hasanović, predstavnik bh. modnog trgovačkog lanca „Dresscode“.

–Kvalitet, kad-tad, mora biti prepoznat. Možda je put do toga dugačak, ali mi smo strpljivi i znamo da se jedna ovakva priča ne gradi preko noći.

Želimo jednoga dana izaći i na strano tržište – dodaje Nikić.

Visokokvalitetne bh. cipele već nose neke poznate ličnosti iz svijeta estrade. Među njima i regionalna pop zvijezda Goran Karan.

–Goran voli Bosnu i Hercegovinu, voli Visoko i voli piramide.

I tom konekcijom smo i mi došli do njega – navodi Krajina.

U sve složenijem vremenu za privređivanje, primjer mladih poduzetnika, susjeda i prijatelja iz Usore ulijeva nadu i pokazuje da se predanošću, vjerom i novim idejama i u domovini, ipak, može biti uspješan.

Pogledajte prilog Federalne televizije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.