MMF uputio pismo predsjedavajućem Vijeću ministara BiH: Kako će se vraćati krediti ako se RS povuče iz UIO?

Šefica Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim vijećem BiH kako bi razgovarali “o implikacijama povlačenja RS iz Uprave za indirektno oporezivanje”.

“Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti RS, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikta BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, navela je u pismu.

Ističe kako bi na sastanku željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju.

“Željeli bismo konkretno da razgovaram o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučdaju da ista bude lišena naplate PDV-a”, poručila je Iancu u pismu.

Pismo je upućeno i na adresu premijera FBiH Fadila Novalića koji je potvrdio za N1 da ga je primio, te na adrese premijera RS Radovana Viškovića, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija FBiH Jelke Miličević, ministrice finansija RS Zore Vidović, guvernera CBB Senada Softića i gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Karića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.