MUP KS zabranio održavanje skupa pristalica SNSD-a i Milorada Dodika pred Sudom BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u u znak podrške Miloradu Dodiku “Srpska pred sud, ideš li rode”, koji je trebao biti održan u petak, 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Otkriveni razlozi

“Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,

u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga.

Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa”, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Podsjetimo, portparol SNSD-a Radovan Kovačević jučer je uputio poruku pristalicama koji je, i u slučaju da skup bude zabranjen, poziva da dođu, čime ih potencijalno navodi na kršenje zakona.

“Bez obzira kakve će odluke biti institucija u KS i u FBiH, pozivamo građane da se odazovu organizatorima i da krenu na skup, a mi ćemo u svakom slučaju imati odgovor na svaku vrstu odluke iz KS i FBiH”, rekao je Kovačević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.