MUP Zeničko dobojskog kantona objavio upozorenje za građane

U proteklih nekoliko dana, na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je više požara nastalih uglavnom prilikom izvođenja proljetnih radova na čišćenju livada i obradivih površina, spaljivanjem niskog rastinja, korova i slično, koji su za posljedicu imali nastupanje većih materijalnih šteta.

Sa ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojim je došlo do ovih požara, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su poduzimali mjere i radnje na terenu, te su dosadašnjim aktivnostima u jednom slučaju procesuirali lice koje je, kako je utvrđeno, na svojoj parceli u Brezi izazvalo požar zapalivši travu i nisko rastinje, koji se kasnije proširio na susjedne parcele i pomoćni objekat vlasništvo lica R.A., iz Breze.

Objekat je tom prilikom u potpunosti izgorio. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Breza, a lice koje je izazvalo požar, F.S., rođen 1957. godine, iz Breze, će nakon dokumentovanja navedenog krivičnog djela biti prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Izazivanje opće opasnosti“ iz člana 323. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ovom prilikom posebno upozoravamo građane da će u narednom periodu, službenici policije postupati po svim prijavama za požare, te intenzivno raditi i djelovati na prikupljanju informacija u vezi sa nastankom istih.

Protiv lica za koja budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilo sa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere u okviru utvrđenih nadležnosti, navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.