Muris Gadžun, otac malene Džene bolno poručio: “Morali smo reći dječacima, nismo mogli sakriti njeno odsustvo”

Muris Gadžun, otac dvogodišnje Džene koja je preminula jutros, kazao je  da je cijela porodica u velikoj boli.

– Najteže nam je bilo kako reći dječacima, da im sestre više nema. Morali smo im reći, nismo mogli sakriti njeno odsustvo. Odvojili smo ih od kuće, samo da nisu tu – kazao je Muris Gadžun, prenosi avaz.

Smrt dvogodišnje Džene Gadžun, koja je preminula jutros na KCUS-u, potresla je cijelu državu.

Dvogodišnja djevojčica iz Kaknja koja je pala u komu nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu.

Iz Tužilaštva KS odmah su reagirali. Kako je rečeno bit će zatražena obdukcija.

Dakle, bit će izdata naredba za obdukciju tijela, nakon koje će se znati tačan uzrok smrti.

– Uporedo s tim, policijski službenici MUP-a KS pod nadzorom Kanotnalnog Tužilaštva intenzivno poduzimaju i druge radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja – kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Verlab je jedina laboratorija u BiH ovlaštena za verifikaciju medicinske opreme i uređaja u BiH.

Oni su se oglasili novim saopćenjem, dok je cijela država strepila šta će biti sa malenom Dženom, djevojčicom iz Kaknja, koja je nažalost, jutros preminula.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Nažalost, izazovi i problemi u zdravstvenom sistemu imaju dalekosežne posljedice.

O tome svjedoče i brojne činjenice poput COVID-19 statistke koja Bosnu i Hercegovinu rangira među vodeće države u svijetu po smrtnosti od COVID-19 ili drugi nemili ishodi kao što je ovaj posljednji sa djevojčicom iz Kaknja.

Kao profesionalci, kao ljudi i kao roditelji izražavamo punu moralnu i emotivnu podršku pacijentici i svim članovima njene porodice, te se iskreno nadamo da će se uz Božiju pomoć izboriti i oporaviti bez bilo kakvih posljedica.

S druge strane najoštrije osuđujemo sve one koji se u zdravstvu ne pridržavaju definisanih pravila, zakona i Hipokratove zakletve u pristupu pacijentima.

Obzirom na veliki broj upita koji su pristigli na našu adresu ovim putem koristimo priliku da javnost informišemo o uslugama zakonske verifikacije koje pruža kompanija Verlab.

Zakonska verifikacija

Oblast medicinskih uređaja je jedna od najuređenijih oblasti, ne samo državnim i entitetskim zakonskim propisima nego i međunarodnim normama i standardima, a uključuje procese od proizvodnje medicinskih uređaja, stavljanja na tržište, te u konačnici nadzora nad korištenjem medicinskih uređaja u zdravstvenim ustanovama.

U zdravstvenim ustanovama medicinski uređaji koriste se u različitim okruženjima i uslovima što usljed nedostatka adekvatnog nadzora dovodi do povećanja rizika nastanka neželjenih slučajeva.

Nadzor nad korištenjem medicinskih uređaja je opsežan postupak radnji, a jedan od neizostavnih dijelova ovog postupka jeste i osiguravanje da su korišteni medicinski uređaji sigurni za upotrebu, te da su njihove performanse u skladu sa tehničkim specifikacijama i zakonskim propisima.

U ovu svrhu, u Bosni i Hercegovini je 2014. godine, u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Službeni glasnik BiH broj 19/01) i međunarodnim standardima, usvojen set Pravilnika koji regulišu verifikaciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja (Službeni glasnik BiH broj 75/14).

Prema definisanom zakonskom okviru, medicinski uređaji podliježu periodičnoj provjeri, što podrazumijeva provjeru opšteg stanja, te ulazno-izlaznih i radnih karakteristika medicinskog uređaja čime se potvrđuje usklađenost sa mjeriteljskim zahtjevima. Zakonska verifikacija je neovisan postupak kojim se smanjuje broj neusklađenih uređaja u upotrebi, te na taj način djeluje preventivno.

Zakonska verifikacija je, kao i samo korištenje medicinskih uređaja u skladu s njihovom namjenom, zakonska, profesionalna i moralna odgovornost svakog korisnika.

Kao što smo prethodno istakli, zakonska verifikacija je samo jedan od postupaka nadzora medicinskih uređaja na tržištu.

Kako bi se negativne posljedice korištenja neprovjerenih i neusklađenih medicinskih uređaja u zdravstvenim ustanovama minimizirale, neophodno je da sve institucije djeluju u okviru svoje nadležnosti i na taj način ispune minimalne preduslove za ostvarivanje osnovnog prava svakog građanina, a to je pravo na adekvatnu, sigurnu i provjerenu zdravstvenu zaštitu.

S tim u vezi, prethodnih godina, više stotina puta smo upozorili sve zdravstvene ustanove na obavezu zakonske verifikacije, ali i gore pomenute prednosti koje se istom ostvaruju.

Također, prethodnih godina, upozoravali smo i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe, te svjesno odobravaju rukovanje sa zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Međutim, do danas nismo upoznati sa činjenicom da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju.

Verifikacija kao i bilo koja druga zakonom propisana obaveza ima samo ograničeno dejstvo ukoliko istovremeno ne postoji sankcija za sve one koji ne poštuju i ne provode zakone.

Stoga, apelujemo i na inspekcijske organe da djeluju u okviru svoje nadležnosti. O nepoštivanju državnih zakona i pasivnosti ustanova, ali i pojedinaca, više puta smo do danas obavijestili i nadležna Tužilaštva.

U Članu 27, stav 5. Zakona o mjeriteljstvu u BiH (Sl.gl.BiH br. 19/01) je navedeno: »O ispravnosti mjerila koja se nalaze u upotrebi dužni su se brinuti vlasnici mjerila ili njihovi korisnici«, čime se stavlja odgovornost kako na zdravstvene ustanove koje direktno nabavljaju medicinske uređaje ali i svakoga onoga koji koristi mjerilo, bilo ono dobijeno posredstvom donacije ili uzeto na korištenje od druge zdravstvene ustanove.

Također, pozivamo i sve korisnike zdravstvenih usluga (pacijente) da zahtjevaju ispunjenje svojih osnovnih prava i pozivaju na odgovornost pružaoce zdravstvenih usluga, bilo da se radi o javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama.

Neovisnim, na dokazima zasnovanim verifikacijama i drugim aktivnostima naše kompanije trudimo se doprinijeti poboljšanju kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini s aspekta medicinske tehnologije i uređaja, a u tu svrhu ostvarujemo suradnje i sa najreferentnijim međunarodnim organizacijama poput – Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering – saopćeno je iz Verlaba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.