Potvrđeno: Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog nesavjesnog liječenja koje je izazvalo smrt dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. Optužnica bi trebala biti upućena nadležnom sudu na potvrđivanje.

Bavčić je potvrdila da je optužnica podignuta protiv doktora Suada Rožajca, te dvije doktorice Jasmine Halimić i Nine Jovanović. Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija nakon koje je preminula dvogodišnja djevojčica, nije optužen.

“Kod Suada Rožajca radi se o teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, a protiv Nine Jovanović i Jasmine Halimić radi se o krivičnom djelu zloupotreba položaja”, portvrđeno nam je iz kantonalnog tužilaštva KS.

Podsjećamo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu.

Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad. Utvrđeno je i da ordinacija nije imala verificiranu opremu.

Djevojčica je nakon operacije prebačena na KCUS, gdje je nakon šest dana kome preminula.

Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo ustanovio je da su dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović radili suprotno Kodeksu medicinske etike i deontologije, a u slučaju operacije u ordinaciji “Bejtović” preminule djevojčice Džen Gadžun.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.