Rektor UNSA Rifat Škrijelj tvrdi: Drago mi je što Izetbegović nije krivično odgovorna, neka pokaže diplomu magistra

Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj osvrnuo se na današnjoj koferenciji za medije na odluku Tužilaštva KS o neprovođenju istrage u predmetu koji je vezan za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rekao je da je odluka Tužilaštva KS danas stigla u Rektorat UNSA-e te da je u slučaju Sebije Izetbegović UNSA postupao prema Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu i pravilima Univerziteta.

“Sve odluke koje smo donijeli na Senatu ostaju na snazi dok sud ne donese drugačije odluke”, rekao je Škrijelj.

Rekao je da postupak utvrđivanja krivične odgovornosti Sebije Izetbegović nije bio predmet UNSA-e, niti su oni podnosili krivičnu prijavu te je Tužilaštvo formiralo predmet i postupalo prema svojoj metodologiji.

“Oni nemaju poveznice sa postupanjem UNSA-e i mene kao rektora”, rekao je.

Tri odluke koje su do sada donesene, a odnose se na brisanje iz knjige magistara, zvanje profesorice i brisanje iz Matične knjige doktora nauka ostaju na snazi.

“Odluku o brisanju iz knjige doktora nauka još nismo proveli jer je u međuvremenu na zahtjev advokatskog tima gospođe Izetbegović donesena privremena mjera osiguranja i treba se Kantonalni sud očitovati o žalbi”, rekao je i ponovio da je do odluke suda obustavljeno brisanje iz registra doktora nauka.

Naglasio je da to ne znači da je postupak na bilo koji način promijenjen kao ni odluka UNSA. i da samo još nije objavljena u Službenim novinama.

Rekao je da je Izetbegović brisana iz registra magistara na osnovu odluke Senata UNSA-e jer nije uspjela dokazati da je položila predmete upisane u indeks.

“Nije dostavljeno ni uvjerenje iz Zagreba o položenim i priznatim ispitima. Nije dostavljena diploma magistra, koju ne posjeduje. Zbog toga je brisana iz registra magistara, a to je preduslov za upis u registar doktora nauka i akademska zvanja”, rekao je Škrijelj.

Osvrnuo se i na advokatski tim Sebije Izetbegović koji čine advokati Senka Nožica i Esad Oruč.

Kako je rekao, pozvao ih je da prestanu sa pritiscima i prijetnjama.

“Odluke nije donosio rektor samostalno, već Senat UNSA-e sa 30 glasova za brisanje iz registra magistara, sa 30 glasova za brisanje odluke o izbor akademskog zvanja i 30 glasova za brisanje iz registra doktora nauka”, istakao je Škrijelj.

Napomenuo je da je advokatski tim pokrenuo tri sudska postupka te ih je pozvao da na sudu dokažu da “Sebija Izetbegović ima sve ono što nismo mogli pronaći”.

Rekao je da UNSA zbog odluke Tužilaštva neće ništa promijeniti nego kad sud to kaže.

Drago mu je, dodaje, i što Izetbegović nema nikakvu krivičnu odgovornost.

“Postavit će se pitanje ako nema njene krivične odgovornosti ko je na Medicini omogućio da bilo koja osoba može nastaviti postdiplomski studij bez validne dokumentacije.

Meni je drago što gospođa Izetbegović nema krivične odgovornosti, a to što nema dokumente neka dokažu na sudu. Čist račun duga ljubav između mene i njenih advokat”, naglasio je Škrijelj – javlja Klix.ba.

Dodao je i da indeks nije dokument, nije javna isprava te je pozvao Sebiju Izetbegović da pokaže diplomu magistra i uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.