Tužilaštvo formiralo predmet u slučaju sumnjive flaširane vode, pod istragom i proizvođači

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet u slučaju sedam uzoraka flaširane vode u kojima su, između ostalih, pronađene bakterije ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

Predmet je formiran protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniše Skočibušića, drugih odgovornih osoba Zavoda te NN proizvođača flaširane vode, potvrđeno je za Federalnu televiziju.

Tužilaštvo HNK je ovaj predmet preuzelo od Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Krivične prijave zasebno su podnijeli advokati Sead Miljković i Mirnes Ajanović.

Tužilaštvo KS se sredinom decembra prošle godine uključilo u provjere navoda o eventualno spornoj flaširanoj vodi.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo FBiH je od oktobra 2021. do septembra 2022. analizirao 70 uzoraka flaširane vode.

Utvrdio je da se u sedam uzoraka nalaze spomenute bakterije, ne želeći javno obznaniti u flaširanim vodama kojih proizvođača su pronađene bakterije.

Zavod je kasnije minimizirao opasnost od prisustva bakterije, uvjeravajući da “male količine” bakterija nisu opasne po zdravlje.

Odbijao je obznaniti koliko je to “mala količina”.

No, ovakva tvrdnja je u suprotnosti s prvobitnom tvrdnjom da bakterija nije smjelo nikako biti, što se nalaže i Pravilnikom o prirodnim mineralnim i izvorskim vodama na osnovu kojeg je Zavod proveo analizu.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine su u decembru 2022. saopćili da je naknadnom analizom utvrđeno da su flaširane vode zapravo mikrobiološki ispravne.

Dakle, ti proizvodi su bili zagađeni, pa su bili malo zagađeni, da bi se utvrdilo da uopće nisu zagađeni – sve u mjesec dana.

Ključno pitanje, na koje nadležni do danas nisu dali odgovor, jeste da li su dva puta analizirani isti ili različiti uzorci sumnjive flaširane vode.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.