Muriz Memić bez pardona uoči novog ročišta na Sudu BiH javno upitao: “‘Ko Alisi i Zijadu Mutap plaća advokate?”‘”

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine zakazano je novo ročište za 7. juni kada se nastavlja suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu.

Na ročištu koje je održano 29. maja, Sud je donio odluku da će prihvatiti iskaz doktora Kemala Dizdarevića u slučaju Dženan Memić, a koji će svjedočiti na ročištu 7. juna.

Tada je navedeno da je tužilac Dubravko Čampara rekao da predlaže da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostepenom postupku i zatražio ponovnu reprodukciju svjedočenja stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje, te Irhada Kosa.

Komentar o ročištu koje je zakazano za 7. juni za portal Radiosarajevo.ba dao je Muriz Memić, koji je izjavio da se nada da će tog dana napokon prestati laži Alise Mutap i kriminal Dalide Burzić koje traju od 2016. godine.

“Doktor Kemal Dizdarević je uradio nalaz, znamo da je rekao da nema amnezije. Trebalo je proći osam godina pa da tek dođe da svjedoči, jer u prvom postupku na Kantonalnom sudu mu nisu dali da svjedoči, potom Branko Perić isto nije dozvolio. Nadam se da će prestati ta agonija i sve te laži i da se Alisa više ne može braniti amnezijom”, izjavio je Muriz Memić.

Na pitanje da li smatra da će svjedočenje dr. Kemala Dizdarevića utjecati na presudu, otac Dženana Memića je rekao:

“Imaju dokazi koje će iznijeti dr. Kemal Dizdarević, treba se preslušati njegovo svjedočenje kao i stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje, te Irhada Kosa. Sud je odredio da, ukoliko bude potrebno nešto dodatno pojasniti, oni se mogu opet pojaviti na ročištu.”

Državno tužilaštvo predložilo je da se prihvate dokazi izvedeni u prvostepenom postupku, čemu su se Odbrane ranije usprotivile.

“Oni ne trebaju biti ljuti na mene, ni Dupovac ni Ožegović ni Barić, jer oni su to uradili zbog Alise – da je pokriju amnezijom kako bi izbjegla suđenje. Očekujem da budu osuđeni pod dokazima, a dokaza ima i dovoljno – kako su radili, kako su skrivali, poznato je šta je sve rađeno”, poručio je Muriz Memić.

Kako kaže, oni će i odležati kaznu, a nikad neće priznati krivicu.

“Ona bi se čitav život branila amnezijom, a ona i njeni advokati da su imali ikoga da se usudi vještačiti da kaže da ima amneziju – oni bi ga našli u cijelom svijetu, a nisu imali nikoga.

Oni čak nisu ponudili vještačenje Jasminki Đelilović-Vranić koja je tada zajedno sa nalazom dr. Dizdarevića rekla da ima amneziju. Nije smjela doći na Sud BiH da ponovi svoj iskaz jer zna da ga je izmislila”, izjavio je Memić za Radiosarajevo.ba.

Alisa se brani šutnjom

Kako navodi otac Dženana Memića, Alisa Mutap za osam godina, koliko traje ovaj sudski proces, nikada se nije usmeno obratila na ročištu.

“Sama činjenica da se Alisa brani šutnjom, znači nismo je čuli za ovih osam godina, ni nju ni njenog oca da su se oglasili, da su progovorili, da je ustala u sudnici i da kaže ‘Ja ne znam šta hoće ovaj čovjek, udarilo nas je auto’. Ona nikada nije progovorila u sudnici i ne daju joj njeni advokati, što je još je gore”, ističe Muriz.

Ko plaća advokate Alisi i Zijadu Mutap?

“Alisa Mutap ne radi, Zijad Mutap ne radi, ko plaća advokate? Oni su izabrani advokati, nisu po službenoj dužnosti. Ko ih plaća – postavljam pitanje, jer oni ne rade”, kaže Muriz Memić.

Kako kaže, svaki izlazak na ročište mnogo košta.

“Nisu se oglasili da rade pro bono, kao što se Ifet Feraget oglasio. Evo nek se oglase ti advokati, čisto sumnjam da rade pro bono, oglasili bi se do sada da je tako. Znači da ih neko plaća… Puno je ročišta. Ožegović je tražio advokata po službenoj dužnosti jer više nije mogao da plaća” dodao je Memić.

Pravda je spora, ali dostižna

Za kraj je poručio da će sve doći na svoje, iako je dug i bolan proces.

“Ja sam ubijen 2016. godine. Sada je njih više strah nego mene. Ja nemam šta izgubiti, ja sam izgubio Dženana. Ja ne dršćem kada ulazim u sudnicu, oni sigurno dršću. Ipak oni znaju da ne govore istinu, pa moraju strepiti da vide do kraja šta će biti. Pravosuđe je malo krenulo na bolje, mada ima još toga da se radi”, zaključio je Muriz Memić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.