Muriz Memić se oglasio nakon ročišta u Sudu BiH: “Kako bi se sakrio pravi ubica bilo im je veoma bitno da pronađu Renault Clio”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Iako se očekivalo da će tužilaštvo iznijeti završne riječi, to se nije dogodilo, pošto su tužitelji tražili dodatno vrijeme za pripremu.

Iako su tužitelji tražili pomjeranje za 21 dan, sudija Branko Perić im je dao sedam dana.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, rekao je da će se završne riječi održati narednog četvrtka.

“Kroz kompletan postupak smo vidjeli koliko im je bilo bitno da se pronađe Renault Clio, kako bi se sakrio pravi ubica. Ali, evo ima sud pa neka to dokazuje, kazao je Memić i dodao:

“Ja bih se osvrnuo na neke stvari koje su se desile danas. Nisam neki stručnjak, ali znam da vam treba advokat da uložite dokaze, ali nisam znao da trebaju advokati da odustanete od dokaza.

To mi je bilo malo zbunjujuće, pa ću tražiti od svog advokata da mi to objasni, rekao je otac ubijenog Dženana – prenosi Fokus.

Advokat Ifet Feraget kazao je da je bio prisutan skoro na svakom suđenju ‘tako da ovaj predmet traje sedam godina i svaki detalj mi je izuzetno dobro poznat’.

‘Posljednji put tužioci nisu bili prisutni. Međutim, danas se desila neočekivana situacija da je odbrana odustala od dva vrlo važna dokaza za odbranu.

Tužilaštvo je namjeravalo iskoristiti svoje zakonsko pravo na dokaze replike. Strategija tužilaštva je u ovom predmdetu je kompleksna.

Dok vodite jedan postupak u kojem je podignuta optužnica, paralelno teče istraga za ubistvo’, izjavio je Feraget.

Nadalje, kazao je da je drugi dokaz bio nalaz vještaka iz 2016. Jamsinke Đelilović, Azre Alajbegović i Žarka Savića.

‘Nalaz nije dokaz dok se vještaci ne saslušaju u sudnici. U tom smislu je onda Tužilaštvo reagoval sa prijedlogom dokaza reprile, da se sasluša doktor Kemal Dizdarević koji je bio zadužen za člana tima trećeg pokušaja vještačenja.

U prvom vještačenju 11. 3. 2016. je utvrđeno da Alisa Mutap nema amneziju. Potom je predloženo novo vještačenje i to je taj nalaz od koji je danas odbrana odustala.

Dizdarević je u mailu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović javio da ne postoji nijedan medicinski dokaz da je Alisa Mutap imala potres mozga.

Odbrana je iz tih razloga odustala od ta dva dokaza u strahu da će dokazima replike ugroziti još više položaj svojih klijenata’, rekao je, između ostalog, Feraget.

Pogledajte šta je izjavio Muriz Memić za Fokus.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.