Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a oglasio se ambasador SAD o Bosni i Hercegovini: “RS i Dodik ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države”

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija obratio se i ambasador SAD pri UN-u Robert Wood nakon što su se obratili članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik Christian Schmidt. Miroslav Jenča, pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Ujedinjenih nacija govorio je također večeras na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na sjednici se večeras govorilo o situaciju u našoj zemlji.

“Današnji sastanak je pokušaj da se Vijeće iskoristi da se naglasi etnonacionalistička prijetnja koja dolazi od jedne strane. Rusija koristi ovo Vijeće da ih u svoje svrhe prati. SAD podstiče sve vlade da rade zajedno i da iskoriste odluke EU da otvore pregovore sa BiH. Svi lideri trebaju se kretati ka eruroatlantskim integracijama”, kazao je Wood.

Rekao je da su destabilizirajuće radnje u BiH suprotne euroatlantskim integracijama i Daytonskom mirovnom sporazumu te najavio nove sankcije za predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“Nastavak postupaka nekih lidera, uključujući (Milorada) Dodika, naročito poricanje genocida je nešto što izazova zabrinutost. Srebrenica nije bila greška, neumoljiva je činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici. To su utvrdili međunarodni sudovi. pozdravljamo odluku visokog predstavnika da zabrani učešće na izorima osobama koje su počinile genocid. To ne treba biti kontroverza.

Političari koji insistiraju na podjelama štite svoje interese. RS i Dodik su primjer, oni ubrzavaju korake da potkopaju instutucije i pozivaju na disoluciju države.

Njegova opasna postupanja i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona. Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti u BiH”, rekao je.

Naveo je da SAD cijene ono što radi visoki prestavnik, a to je ključ da međunarodna zajednica zna šta se dešava.

“OHR ima ključnu ulogu da se osigura provedba građanskih aspekata Daytona, to je ključno za osiguranje ključnih institucija, uključujuči pravosuđe, da funkcioniraju, bez obzira na pokušaje određenih političara da to potkopavaju. Dok BiH ne ispuni sve kriterije Ured mora ostati. SAD će pružati podršku suverenitetu, integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Dajemo podršku Dejtonu što je temelj za mir i borit ćemo se protiv antidejtonskog djelovanja”, rekao je Wood.

Miroslav Jenča, pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Ujedinjenih nacija govorio je večeras na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na sjednici se večeras govorilo o situaciju u našoj zemlji.

Na početku svog obraćanja kazao je kako je još prošle godine govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Mogu istaknuti da je od tada primijećene i pozitivan, ali i zabrinjavajući razvoj događaja. BiH je u martu dobila pregovarački status za članstvo u EU”, istakno je.

Dodao je i kako je savjetnik za sprečavanje genocida vidio situaciju u BiH i primjetio je određene zabrinutosti.

“Primjetio je određene zabrinutosti zbog govora o secesiji i promociji genocida te glorifikaciji zločina. Sve to može ostaviti dugotrajne posljedice na državu. Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir.

Sve države, svi dužnosnici, građani, ali i mediji, moraju smanjiti govor mržnje i zapaljivu retoriku. Naravno, najveća odgovornost je na političarima i institucijama da pokažu poštovanje žrtvama genocida i rata u BiH”, poručio je on u svom obraćanju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.