Na pitanje je li moguće da Rusija prizna RS, Gabriel Escobar u razgovoru za HRT odgovorio: Ništa nisam čuo o tome…

Na pitanje je li moguće da Rusija sada prizna RS, Gabriel Escobar je u razgovoru za HRT odgovorio kako nije ništa čuo o tome i misli kako bi svaki korak kojim bi se destabilizirala Bosna i Hercegovina sada bio katastrofalan.

“U procesu smo u kojem pokušavamo provesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica Evropske unije.

Niko ga ne bi priznao

Nažalost, mislim da sve vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se prije radi o zaštiti korupcije. Mislim da RS ne želi nezavisnost.

Pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji.

Mislim da ne želi nezavisnost jer nezavisnost traži odgovornost prema proračunu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga niko u regiji ne bi priznao, niko od susjeda”, naglasio je specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, prenosi HRT.

Dosad sankcije u BiH nisu pomogle u rješavanju političke krize u BiH. Po čemu se nove sankcije razlikuju?

Sankcije su efikasne

“Trenutno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se moglo dogoditi i u toj regiji. Ljudi koji ne vjeruju da sankcije djeluju, moraju samo pogledati Rusiju”, rekao je Escobar.

BiH će održati izbore u oktobru. Hrvatsko stajalište je jasno: “bez promjene izbornog zakona, izbori neće biti pošteni, a Hrvati neće imati legitimne predstavnike”. Je li moguć politički kompromis u BiH prije izbora?

“Ne samo da je moguće, nego mislim da je nužno i hitno. Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uvjetima”, naglasio je Escobar.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.