Na skupu u Sloveniji najavljeni članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, evo detalja

Predsjednici Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Borut Pahor, supredsjedatelji Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su pokrenuli Slovenija i Hrvatska, u ponedjeljak u Brdu kod Kranja domaćini su predsjednicima zemalja zapadnog Balkana na skupu čiji je cilj razmotriti kako ubrzati njihov put prema članstvu u Europskoj uniji.

Na skupu su najavljeni albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije.

Prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu bio tadašnji američki potpredsjednik, a danas predsjednik Joe Biden.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor dočekao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u Ljubljani, gdje će sinoć u Vili Podrožnik održana zajednička večera za lidere koji učestvuju na samitu Brdo-Brijuni.

– Proces Brdo-Brijuni je važan okvir regionalne saradnje i naročito koristan za stavljanje fokusa na proces EU integracija regiona.

Ovo je prilika da se da novi impuls evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Nakon sjednice Evropskog vijeća na kojoj je otvoren prostor za kandidatski status za BiH, očekujemo u idućem periodu napredak u tom pogledu – kazao je predsjedavajući Džaferović po dolasku u Sloveniju, uoči samita procesa Brdo-Brijuni te dodao:

– Bilo bi odlično da nakon izbora formirane vlade, kroz dobijanje kandidatskog statusa za BiH, imaju pozitivnu agendu na stolu kako bi radile na reformama i pozitivnim procesima – dodao je.

Izrazio je zahvalnost predsjedniku Pahoru i Vladi Slovenije što su u proteklom periodu neumorno zagovarali dodjelu kandidatskog statusa za BiH i evropsku budućnost naše zemlje, čime su pokazali da su istinski prijatelji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.