Nadležno ministarstvo “odbrusilo” Čoviću: Proglašavanje neradnih dana zbog izbora u drugim državama nije moguće

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom velikog interesovanja medija, obavještava javnost da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće – saopćeno je iz tog ministarstva. Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će srijeda, 17. april, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini usklađeno s održavanjem hrvatskih izbora.

“Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističemo da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon primjenjuje Zakon o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73). U skladu s navedenim, u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada – Prvi maj. Osim navedenoga, u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95).

Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom člana 54. stav 3. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo.

Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje spomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji”, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

S obzirom na to da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, Ministarstvo smatra da bi radnik i u slučaju namjere korištenja spomenute vrste odsustva bio u obavezi da na vrijeme informiše poslodavca.

“Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navednim zakonskim propisima, a s obzirom na to da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH.

Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će srijeda, 17. april, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini usklađeno s održavanjem hrvatskih izbora.

“Vrše napore kako bi se stvorio ambijent radnim danima 16. i 17., pokušavajući spriječiti dijasporu da podrži naše predstavnike. No, jasno je, bosanskohercegovački Hrvati nisu dijaspora, već ravnopravan konstitutivni narod u našoj zemlji”, istaknuo je Čović.

Najavio je da će zbog hrvatskih izbora u Bosni i Hercegovini biti neradni dani.

“Poruka svima koji su sumnjali da će biti moguće organizirati izborne aktivnosti 16. i 17. u našoj zemlji jer su one obično organizirane kroz školske institucije – to je bila jedina mogućnost. Sada mogu reći, bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina”, rekao je Čović, dobivajući ovacije od članova HDZ-a.

“Za nas će to biti stvarno dvodnevno slavlje. Za one koji nisu upoznati, planirali smo 16. aprila otvoriti sajam u Mostaru, gdje je Hrvatska zemlja partner.

To je jubilarni 25. sajam.

Premijer je planirao doći 15. uveče sa ostalim premijerima iz okruženja, a sajam ćemo otvoriti 16. Siguran sam da ovi datumi nikako neće poremetiti naše planove i da ćemo se okupiti kako bismo u ime svih Hrvata koji žive u BiH poslali poruku – nema mjesta zabuni i dodvoravanju Hrvatima Bosne i Hercegovine”, nastavio je šef HDZ-a BiH.

“Svima koji su vjerovali da ćemo se nekako podijeliti za ove izbore, poruka je jasna, i to sam izrazio u nekoliko riječi. Organizirat ćemo se onako kako smo se organizirali zadnjih 30 godina, od Domovinskog rata do danas. Zahvaljujem se dragom prijatelju, dragom Andreju”, zaključio je Dragan Čović.

Napomenimo da je dan održavanja izbora u Hrvatskoj srijeda, što je svakako radni dan, a 17. aprila se također ne obilježava nikakav praznik u BiH zbog kojeg bi eventualno bio neradni dan. Zanimljivo će biti pratiti kako lider HDZ-a planira provesti svoj naum u djelo i da li će poštovati institucije BiH pri donošenju ove odluke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.