Najavljeno je vanredno izdanje Centralnog dnevnika, Senad Hadžifejzović prekida odmor zbog novonastale situacije

Senad Hadžifejzović i Centralni dnevnik se vraćaju – saopšteno je sa Face televizije. Ekipa Centralnog dnevnika je trenutno na ljetnoj pauzi, ali s obzirom na dešavanja u RS i prijetnje Milorada Dodika, vraćaju se na “male ekrane”.

-Zbog novonastale situacije, u petak 30.6. i subotu 1.7. pratite vanredno izdanje Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, sa početkom u 18:45 – saopćeno je sa Face televizije.

Zbog dešavanja u NSRS oglasili su se i iz OHR-a, a reagovali su i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

“Pokušaj Narodne skupštine Republike Srpske da uruši autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neprihvatljivo je vrijeđanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, objavljeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u reakciji na odluku NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Odluke kojima je nastavljeno produbljivanje političke krize u zemlji predstavljaju, prema stajalištu OHR-a, ozbiljno osporavanje vladavine prava u Republici Srpskoj i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

OHR usvojene odluke smatra nezakonitim.

Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), navodi OHR.

Republika Srpska mora poštovati obaveze iz Daytona

Ured visokog predstavnika navodi da Republika Srpska mora poštivati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to znači puno poštivanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu s Aneksom 4.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nudi političku saradnju svim akterima u Republici Srpskoj kako bi pomogli Narodnoj skupštini Republike Srpske da ispuni svoju zakonsku dužnost, pod uvjetom punog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, objavio je OHR.

Prvi korak može biti odbijanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija koje provodi Milorad Dodik, navodi OHR.

“Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u Bosni i Hercegovini i da se pobrinemo da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora.”

EU: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i moraju se poštovati

Povodom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku izjavio je da je “autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog organa Bosne i Hercegovine neupitan.”

Njegove odluke, koje su konačne i obavezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati, navodi se.

“Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Stoga je glasanje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj bez pravnog osnova”, smatra EU.

“Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU.

Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH. EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću prema zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi”, poručili su iz Brisela.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.