Najbolja bh. plivačica Lana Pudar progovorila o Olimpijskim igrama i oduševila: “Planiramo zaista da se maksimalno kvalitetno pripremim za Pariz da bih mogla ostvariti svoj san”

Mostar, Sarajevo, Trebinje… Japan, Španija, Izrael… Gradovi su i države koje najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar mijenja gotovo svakog dana, sedmice ili mjeseca. Sve pripreme i takmičenja dio su izuzetno bitne predolimpijske godine. Lana je za portal Klix.ba govorila o posljednjim nastupima, ali i o nevjerovatno bogatom planu priprema i takmičenja kako bi došla do konačnog cilja – osvajanja olimpijske medalje naredne godine u Parizu.

“Gotovo da nemam nikako odmora. Imali smo 10 dana ‘pauze’ između dolaska iz Japana i odlaska u Španiju na Sierra Nevadu. To je neki aktivni period, trenira se, doduše malo manjim intenzitetom. Većinu trenažnog procesa obavljala sam na otvorenom gradskom bazenu u Mostaru. Imali smo i nekoliko obaveze pa smo bili i u Sarajevu gdje sam također odradila trening.

Jučer sam imala problema zbog vremena pa nije bilo moguće trenirati na vanjskom bazenu u Mostaru. Danas samo zbog toga bila prisiljena otići u Trebinje gdje sam odradila trening. Već u utorak ujutro putujem sa svojim timom za Španiju”, rekla je Lana na početku razgovora.

Najbolja bh. plivačica je objasnila zašto je sa svojim trenerima Damirom Đedovićem i Goranom Grahovcem odabrala upravo Sierru Nevadu, inače najviši vrh Španije, za lokaciju na kojoj će provesti gotovo mjesec dana priprema.

“Tu ima sportski kamp na 2.320 metara nadmorske visine. Jedan je od najboljih sportskih kampova, a između ostalog, tamo postoji i olimpijski bazen. To je neka naša baza gdje u roku od tri mjeseca evo već drugi put idemo tamo. Tu ćemo biti do Svjetskog juniorskog prvenstva te iz Španije idemo direktno za Izrael”, istakla je.

Iza Lane je izuzetno uspješan period. Tri zlatne medalje i oboreni rekordi na Evropskom juniorskom prvenstvu, četvrto i deseto mjesto na Svjetskom seniorskom prvenstvu te ostvarena “A” norma za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Bitan je kontinuitet i napredak

“Sva takmičenja su proces priprema za Olimpijske igre u Parizu. Ove godine imali smo takvu situaciju da smo dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo za juniore i Svjetsko seniorsko prvenstvo imali u vrlo kratko vremenskom period, gotovo u 12-13 dana razmaka. Bilo je zaista nezgodno pogoditi formu na oba takmičenja da to bude na vrhuncu.

Međutim, i to mi je bio izazov. Željeli smo vidjeti koliko možemo uraditi u ovom trenutku. Znala sam da će taj neki epicentar, odnosno glavni fokus forme biti u Beogradu. Tu mi je bio problem nedostatak konkurencije jer bi svi rezultati, u sve tri discipline, bili još bolji da je bilo malo jače konkurencije. Potom smo otišli u Japan.

Imali smo malo nesreću jer je poprilično daleko putovanje pa smo sedam dana ranije morali otići na malu adaptaciju budući da je povelika i vremenska razlika. Otplivala sam nivo svojih rezultata. Prošle godine sam ušla u finale Svjetskog seniorskog prvenstva u Budimpešti s vremenom 57.90, a ove godine mi je 57.30 bilo dovoljno tek za 10. mjesto. Treba nekad malo i sreće imati u nekim stvarima.

Što se tiče discipline 200 metara delfin, gdje sam bila četvrta, postoji mala žal što nisam uspjela osvojiti medalju, mada iskreno pretjerano o tome i ne razmišljam. Puno je tih takmičenja i prvenstva preda mnom, bitan je kontinuitet rezultata koji imam. Bitan je napredak.

To vrijeme koje sam imala u Beogradu bilo bi dovoljno za treće mjesto u Japanu. Zato ponavljam, treba nekad malo i pogoditi utrku i imati malo sreće i leći okret što se kaže i sve te nekakve sitnice. Nadam se da će mi se to vratiti kada bude najpotrebnije”, optimistična je Lana te dodala:

“Što se tiče discipline 200 metara delfin, moje primarne, bila je sva konkurencija koju očekujem i u Parizu. Možda je nedostajala jedna ili dvije djevojke. To su najbolje plivačice koje će biti i na Olimpijskim igrama.”

Bh. plivačicu nakon priprema očekuje nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, od 4. do 9. septembra, a domaćin prvenstva je Izrael.

“Vjerovatno tu nećemo raditi na maksimumu jer ne smijem doći u situaciju, niti to tako ide, da možete svaki dio godine raditi najjače.

Otići ću poprilično spremna, a tamo me očekuju najbolje juniorke iz cijelog svijeta. To su djevojke koje plivaju redovno finala na svjetskim seniorskim prvenstvima. Tu će biti sve najjače plivačke države poput SAD-a, Australije, Kanade… Bit će to još jedan lijep test za mene. Prošle godine smo imali poslije Evropskog prvenstva u Rimu upravo Seniorsko juniorsko prvenstvo u Peruu.

Tada smo odlučili da ga propustimo jer bilo je poprilično naporno. Međutim, ove godine je iskreno moja želja da odemo na Svjetsko juniorsko prvenstvo budući da do sada nijednom nisam imala priliku učestvovati na takvom takmičenju. Ovo mi je posljednja godina u kojoj, po pravilima, imam pravo da učestvujem na juniorskom prvenstvu svijeta”, pojasnila je Lana.

Gotovo nevjerovatno zvuči plan i program koji Lana ima ispred sebe.

“U oktobru počinje sezone svjetskih kupova. Oni se održavaju ove godine u Evropi, u Budimpšeti, Berlinu i Atini. Plan nam je da odemo na sva tri svjetska kupa. Odmah idemo potom na pripreme mjesec dana van države. Imamo za to dvije-tri opcije. Dio oktobra i cijeli novembar imamo Evropsko seniorsko prvenstvo u malim bazenima koje će se održati u Bukureštu. Nakon toga ćemo 10-15 dana provesti u BiH gdje ćemo aktivino trenirati.

Onda cijeli januar ćemo provesti na pripremama. Od 6. februara počinje Svjetsko seniorsko prvenstvo u Dohi. Zbog Olimpijskih igara je stavljeno da Svjetsko seniorsko prvenstvo ide godinu za godinom zbog isplivavanja olimpijskih normi. Tako da će mi glavni fokus biti, osim Pariza naravno, na tom Svjetskom prvenstvu u Dohi da se pokušam što bolje predstaviti i napraviti još jedan iskorak.

Nakon Dohe opet idemo na pripreme, imat ćemo koje kontrolno takmičenje i očekujemo da bi trebalo biti Evropsko seniorsko prvenstvo. Najmanje ću biti u BiH. Planiramo zaista da se maksimalno kvalitetno pripremim za Pariz i čitava suština svih ovih dešavanja, treninga, priprema jeste da se što kvalitetnije pripremim za Pariz gdje bih mogla ostvariti svoj san”, ističe.

Izuzetno važna podrška države

Lana i njen trener Đedović nisu željeli komentarisati dešavanja s praznim obećanjima o izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru.

“Ne želim skretati fokus s najbitnijih stvari. Neka se bavi time ko treba, mi na to ne možemo utjecati. Znam da su bila neka obećanja, ali jednostavno ne mogu to komentarisati”, kratko je odgovorila Lana.

Naša plivačica i njen tim su dosta zadovoljniji s podrškom nadležnih institucija. Prije svega, podrškom Vlade Federacije BiH i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Bez pomoći svih nivoa vlasti i sponzora ne bi bilo moguće ovo sve izvesti. Zbog nedostatka osnovnih trenažnih uslova u mom gradu, primorana sam dosta vremena boraviti van Mostara, ali i države. Naročito sada kada smo ušli u predolimpijsku godinu. Vrlo blizu sam borbe za medalje i zaista bi šteta bilo ne učiniti sve da pokušam osvojiti za BiH prvu olimpijsku medalju u historiji”, samouvjereno je Lana na kraju razgovora poručila šta je glavni cilj njene dosadašnje izuzetno blistave karijere.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.