Najnovije informacije u vezi Sberbank u BiH su upravo pristigle: Iskorištena zakonska ovlaštenja, Agencija za bankarstvo RS preuzela je upravljanje bankom u ovom bh. entitetu

Agencija za bankarstvo RS preuzela je upravljanje Sberbankom u ovom bh. entitetu, u skladu sa zakonskom mogućnošću.

“Povodom novih finansijskih sankcija Evropske unije Rusiji, a samim tim i finansijskim instutucijama iz ove zemlje, uključujući Sberbanku koja posluje u RS-u, Agencija za bankarstvo RS iskoristila je svoja zakonska ovlaštenja kao supervizor i donijela odluku da će oduzeti glasačka prava vlasništvu Sberbanke Banja Luka i tim činom Agencija i RS preuzimaju upravljanje ovom bankom”, rekao je v.d. zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput.

Zakon daje mogućnost da u ovakvim situacijama Agencija oduzme glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo.

Šuput je naveo da time Agencija i Vlada RS stoje iza ove banke, iza deponenata i klijenata i da će na pravi način upravljati trenutnom situacijom kako bi sačuvali finansijski sektor RS-a.

Ranije danas je saopćeno da i Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima upravljanje Sberbankom u ovom bh. entitetu.

“Agencija za bankarstvo FBiH će od danas upravljati Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, cilju zaštite naših građana, naših firmi i naše države. Ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je direktor Jasmin Mahmuzić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.